В Україні з початку 2019 січня вводиться нова модель роздрібного ринку електроенергії. Перший етап нової системи передбачає підвищення тарифів на світло. За попередніми підрахунками, вони можуть збільшитися на 20%.


Про це заявив експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев, коментуючи нові правила на ринку електроенергії.

"Зараз відбувається розподіл ціни, яку платив кожен споживач, на вартість електроенергії як товару і тарифу на розподіл електроенергії по електричних мережах низької напруги. Загальна сума в платіжках не зміниться", – пояснив експерт.

При цьому, за словами Рябцева, коли буде скасовано часткове державне регулювання на ринку електроенергії, це призведе до стрибка цін на ком послуги.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

"Зараз у нас 60% електроенергії виробляється на атомних станціях. Тариф, який визначений для цього виду генерації НКРЕКП, не відповідає сумарним витратам електростанцій. Якщо дивитися на суму, яку визначила економічно обґрунтованою НАЕК "Енергоатом", швидше за все зростання буде в межах 15-20%", – додав експерт.

Рябцев підкреслив, що подібна система існує в інших європейських країнах. Збільшення цін відбуватиметься поступово, але на здешевшання розраховувати населенню не варто.

"Але цей шлях треба пройти”, – підкреслив експерт.

Рябцев спрогнозував, що правила нового ринку електроенергії запрацюють протягом 2019 року, хоча офіційно про зростання цін оголосять не раніше 1 липня.

"Введенням нових правил держава сприятиме створенню конкурентних умов на ринку продажу електроенергії як товару конкретним споживачам. Можуть виникнути різні постачальники електроенергії, серед яких теоретично споживач може обирати постачальника…".

Реформування займе не менше 2-3 років, доки ринок електроенергії запрацює за новими правилами.

Нагадаємо, на Харківщині ціле місто відмовилося від централізованого опалення. В Місті Куп'янськ споживачів скоро відключать від чотирьох нерентабельних котелень.

Як повідомляв раніше Знай.ua, які заходи вживає НБУ для захисту національної валюти.

Також Знай.ua писав, що писав, що в Україні безробітних реєструватимуть за новими правилами. Також зміниться принцип перевірки та контролю бізнесу.