Вже сьогодні українців чекають зміни у сексуальному житті — 11 січня вступають в силу поправки до Кримінального кодексу. Оновлений документ встановлює більш жосткі покарання за домашнє насилля та схиляння до сексу.

Отже, якими будуть нові правила інтиму і чи радять експерти сімейним парам бігти до нотаріусів.

Згода

Зміни в Кримінально-процесуальний кодекс нардепи прийняли у грудні 2017-го, а президент підписав їх рівно рік тому. Раніше зґвалтуванням вважався статевий акт, здійснений з погрозами або застосуванням сили, але з завтрашнього дня це злочин у законі визначається як "проникнення в тіло партнера без його добровільної згоди". І саме принцип згоди, за словами юристів, тепер стане ключовим у розгляді подібних справ секс без чіткого "так" (вербального, письмового або навіть невербального) буде розцінений як зґвалтування. При цьому потерпілий не зобов'язаний в суді доводити, що він чинив опір насильникові. А покаранням за такий проступок стануть п'ять років в'язниці. Такий же термін загрожує і за будь-яку дію сексуального характеру (поцілунок, погладжування тощо).

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Без згоди

Зміниться і стаття КК "Примушування до вступу в статевий зв'язок". Зараз вона застосовується тільки в тому випадку, якщо потерпілий матеріально або в робочих моментах залежимо від "агресора". За новими правилами, потенційним підозрюваним може стати не тільки керівник, але і будь-яка людина. У цьому випадку правопорушнику загрожує штраф до 850 грн або арешт на півроку. Якщо ж неналежну поведінку дозволив собі начальник, то його можуть покарати штрафом до 17 тис. грн або двома роками позбавлення волі.

Думки експертів

Ноововведенн не знайшло прихильників серед правоохоронців.

Оскільки, експерти вважають, це ускладнить роботу слідчих. Тепер факт згвалтування довести в залі суду буде дуже не просто, на підставі того, була згода чи ні. Тепер лише експерти зможуть встановити, чи було здіснене насилля, а це вкрай складно. На висновки експертиз будуть впливати сліди на тілі потерпілих - ссадини, синці та ін.

А от юристи знайшли ряд недоліків у формулюванні тексту закону.

Так, їх бентежить слово "проникнення". Адже тут мова й де про чоловіків. Однак насилля можу бути здійснене і жінками проти чоловіків.
Крім того, необхідінсть згоди на близькість, за словами юристів, розширюють поле для шантажу. Цим можуть скористатися аферисти для власної вигоди чи "заробітку".

"Та й навряд чи хтось вирішить перед початком статевого акту взяти розписку для суду, що все було добровільно",- додають експерти.

Нагадаємо, у київському готелі знайшли понівеченого іноземця.

Як повідомляв раніше Знай.ua, домашніх насильників змусять проходити курс у психотерапевта.

Також Знай.ua писав, що депутати ввели кримінальну відповідальність за булінг.