Настав новий рік і слід готуватися до нових. Зовсім не приємних. Ці на головні продукти харчування. Київ, а також Донецька і Закарпатська області очолили рейтинг регіонів, де харчуватися стало рекордно дорого.

Про це розповів директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці в Facebook.

"Аналіз даних офіційної статистики за останній місяць осені показав, що Київ, Донецька та Закарпатська області мають найвищу вартість соціальних продуктів харчування. Разом ці регіони мають більше половини найдорожчих продуктів з переліку, який моніториться Держстатом", - написав Дорошенко.

Лідером рейтингу з найвищими цінами на продукти традиційно залишається столиця Украни, де відразу сім соціальних продуктів мають найвищу ціну серед всіх регіонів України.

Популярні новини зараз
"Бусифікацію" обіцяють викорінити: ТЦК застосують новий підхід до мобілізації Масштабне березневе підвищення пенсій: 2300 отримають не всі Не наплутайте з показниками лічильників цього місяця: Нафтогаз звернувся до українців Пенсіонери також отримають свою "тисячу" на карту: кому адресовано надбавку
Показати ще

Друге місце ділять Донбас і Закарпаття з п'ятьма продуктами з високою вартістю. Третя позиція у Херсонщини з трьома найменуваннями продуктів з соціального кошика.

У Києві найвищі ціни на білий хліб з борошна вищого сорту - 35,9 грн за кілограм. Для порівняння, середній показник по Україні - 21,5 грн.

Чорний хліб коштує в Києві 24,6 грн за кілограм при середній ціні - 17,9 грн; кілограм манної крупи - 15,4 грн, по Україні - 13,6 грн; яйця - 28,3 грн за десяток, при середньостатистичній - 24,8 грн; цукор -16,8 грн за кілограм, в той час як в середньому по Україні - 14,2 грн.

Сало в Києві можна купити за 120,9 грн, в той час коли по країні середньостатистична вартість - 75,7 грн.

У Донецькій області найвищими є наступні позиції: куряча тушка - 61,9 грн за кілограм, для порівняння - середній показник за всіма регіонами - 58,3 грн; варена ковбаса - 100,8 грн, середня ціна - 92,2 грн; буряк - 9,2 грн, по Україні - 8,1 грн; морква - 13,3 грн, по країні - 11,1 грн; картопля - 8,7 грн, при середньостатистичній - 6,7 грн.

На Закарпатті найдорожчими є такі продукти: пшеничне борошно - 12,7 грн, середня вартість - 11,2 грн; гречка - 21,2 грн за кілограм, середня по Україні - 16,6 грн; морожена риба - 80,1 грн, середньостатистична - 72,9 грн; олія соняшникова - 37,6 грн за літр, середня за даними Держстату - 35 грн; капуста - 9,6 грн, а по Україні - 7,2 грн.

На Херсонщині найдорожчі: куряче філе - 109,8 грн за кілограм, середня ціна в країні - 103,5 грн; сметана - 64,1 грн, середня за офіційною статистикою - 55,4 грн; цибуля - 14 грн за кілограм, середньоукраїнська - 12,9 грн.

Як і минулого Тернопільська область лідирує за найдоступнішими цінами на соціальні продукти. Також з невеликим відривом виділяють Полтавську та Дніпропетровську області.

Тут третина продуктів залишаються з минулорічними цінами.

Варто відзначити, що три області, де в магазинах цінники зашкалюють обумовлена більшою платоспроможністю українців. Тут зарплати найвищі, а отже в середньому громадяни мають більше можливостей прохарчуватися.

Нагадаємо, експерти показали, якими темпами ростуть ціни на продукти в українських магазинах.

Як повідомляв раніше Знай.ua, ця їжа робить людей кволими.

Також Знай.ua писав, що туристам порадили, як правильно арчуватися у подорожах, щоб не нашкодити здоров'ю та не витрачати зайвого.