Настав новий рік і слід готуватися до нових. Зовсім не приємних. Ці на головні продукти харчування. Київ, а також Донецька і Закарпатська області очолили рейтинг регіонів, де харчуватися стало рекордно дорого.

Про це розповів директор Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці в Facebook.

"Аналіз даних офіційної статистики за останній місяць осені показав, що Київ, Донецька та Закарпатська області мають найвищу вартість соціальних продуктів харчування. Разом ці регіони мають більше половини найдорожчих продуктів з переліку, який моніториться Держстатом", - написав Дорошенко.

Лідером рейтингу з найвищими цінами на продукти традиційно залишається столиця Украни, де відразу сім соціальних продуктів мають найвищу ціну серед всіх регіонів України.

Популярні новини зараз
Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Друге місце ділять Донбас і Закарпаття з п'ятьма продуктами з високою вартістю. Третя позиція у Херсонщини з трьома найменуваннями продуктів з соціального кошика.

У Києві найвищі ціни на білий хліб з борошна вищого сорту - 35,9 грн за кілограм. Для порівняння, середній показник по Україні - 21,5 грн.

Чорний хліб коштує в Києві 24,6 грн за кілограм при середній ціні - 17,9 грн; кілограм манної крупи - 15,4 грн, по Україні - 13,6 грн; яйця - 28,3 грн за десяток, при середньостатистичній - 24,8 грн; цукор -16,8 грн за кілограм, в той час як в середньому по Україні - 14,2 грн.

Сало в Києві можна купити за 120,9 грн, в той час коли по країні середньостатистична вартість - 75,7 грн.

У Донецькій області найвищими є наступні позиції: куряча тушка - 61,9 грн за кілограм, для порівняння - середній показник за всіма регіонами - 58,3 грн; варена ковбаса - 100,8 грн, середня ціна - 92,2 грн; буряк - 9,2 грн, по Україні - 8,1 грн; морква - 13,3 грн, по країні - 11,1 грн; картопля - 8,7 грн, при середньостатистичній - 6,7 грн.

На Закарпатті найдорожчими є такі продукти: пшеничне борошно - 12,7 грн, середня вартість - 11,2 грн; гречка - 21,2 грн за кілограм, середня по Україні - 16,6 грн; морожена риба - 80,1 грн, середньостатистична - 72,9 грн; олія соняшникова - 37,6 грн за літр, середня за даними Держстату - 35 грн; капуста - 9,6 грн, а по Україні - 7,2 грн.

На Херсонщині найдорожчі: куряче філе - 109,8 грн за кілограм, середня ціна в країні - 103,5 грн; сметана - 64,1 грн, середня за офіційною статистикою - 55,4 грн; цибуля - 14 грн за кілограм, середньоукраїнська - 12,9 грн.

Як і минулого Тернопільська область лідирує за найдоступнішими цінами на соціальні продукти. Також з невеликим відривом виділяють Полтавську та Дніпропетровську області.

Тут третина продуктів залишаються з минулорічними цінами.

Варто відзначити, що три області, де в магазинах цінники зашкалюють обумовлена більшою платоспроможністю українців. Тут зарплати найвищі, а отже в середньому громадяни мають більше можливостей прохарчуватися.

Нагадаємо, експерти показали, якими темпами ростуть ціни на продукти в українських магазинах.

Як повідомляв раніше Знай.ua, ця їжа робить людей кволими.

Також Знай.ua писав, що туристам порадили, як правильно арчуватися у подорожах, щоб не нашкодити здоров'ю та не витрачати зайвого.