Харчовим волокнам відводиться важлива роль у роботі нашого організму.

Особливо, це стосується функціонування кишечника. Завдяки клітковини посилюється всмоктуваність шлунка, а корисні вітаміни і мікроелементи поступають в організм у повному обсязі, повідомляє Medical Xpress.

Інститут медицини США стверджує, що волокна відіграють не менш важливу роль у розвитку малюків і підлітків. Тому дієтологи склали добову норму клітковини, яка повинна бути присутніми в раціоні дітей:

— 1-3 роки — 19 м;

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

— 4-8 років — 25 г;

— 9-13 років — 26 г для дівчаток, 31 г для хлопчиків;

— 14-18 років — 26 г для дівчаток, 38 г для хлопчиків.

Американська академія педіатрії нагадує батькам, що діти повинні вживати в їжу не менше 5 порцій фруктів і овочів щодня, а також цільнозернові продукти.

Інформація на упаковках товарів допоможе вам зробити правильний вибір з великим вмістом клітковини. "Відмінні" джерела містять 5 і більше грамів волокна на порцію. "Хороші" джерела містять не менше 3 грамів.

Наприклад, цільнозернова пшениця містить більше волокон, ніж цільнозерновий коричневий рис або овес. Крім того, кількість клітковини в одному зерні може змінюватись в залежності від марки, тому завжди ретельно читайте етикетки. Для різноманітності спробуйте булгур, гречку, кукурудзяне борошно і дикий рис.

При подачі овочів і фруктів не знімайте їстівну шкірку, так як в ній міститься клітковина. Коли ви готуєте, уникайте пережарювання, яке руйнує волокна.

Сухофрукти, гарбуз і насіння соняшнику, а також свіжоприготований попкорн — відмінні закуски з високим вмістом клітковини.

Спробуйте замінити деякі білки і крохмальні овочі бобами, горохом і сочевицею. Вони багаті клітковиною, вітамінами, мінералами і постачають рослинні білки.

Майте на увазі, що чим раніше ви почнете годувати дітей їжею, багатою на клітковину, тим легше вони будуть переносити цю здорову звичку у доросле життя.

Нагадаємо, пропіонат жирних кислот, який міститься в клітковині, захищає від атеросклерозу.

Як повідомляв портал "Знай.uа" вчені виявили перші докази того, що бактерії з кишечнику мешкають в людському мозку.

Також "Знай.uа" писав, що вживання харчових волокон дозволяє зменшити ймовірність розвитку запальних процесів в організмі.