Пребіотиками (не плутайте з пробиотиками!) називають волокна і сахариди, який стимулює роботу корисних бактерій в нашому кишечнику. Продукти, в яких вони містяться, зустрічаються практично в будь-якій кухні світу і підходять до всіх дієт.

Пребіотики збільшують чисельність корисних бактерій і покращують їх роботу. На сьогоднішній день більшість досліджень, присвячених здоров'ю кишечника, зосереджена на пробіотичних препаратів. Пребіотики тільки нещодавно зацікавили вчених, пише Medical News Today.

У цій статті ми розглянемо 15 продуктів, які містять пребіотики:

1. Ендивій

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Корінь цикорію (iнакша назва ендивiя) багатий на інулін —пребіотичну волокно. Салат покращує травлення, має антиоксидантні властивості і полегшує запори.

2. Часник

Ще одне джерело пребіотиків, який сприяє зростанню корисних кишкових бактерій і запобігає розмноженню шкідливих бактерій.

У 100 г часнику міститься 1,235 мг (мг) вітаміну B-6
2,1 м волокна.

3. Цибуля, цибуля-шалот, цибуля-порей

Належать до одного і того ж сімейства овочів, покращує травлення, стимулюють корисні бактерії кишечника і володіють антиоксидантними властивостями.

4. Савойська капуста

Містить вітаміни В і С і є відмінним джерелом природних пребіотиків. Сира савойська капуста містить 3,1 м волокна на 100 р.

5. Нут

Містять 12,2 м волокна на 100 р. Також багаті на білок, залізо і вітаміни.

6. Сочевиця

Є багатим джерелом клітковини, містить 10,8 г на 100 г, і допомагають стимулювати корисні бактерії, а також допомагають травленню.

7. Червона квасоля, запечена квасоля і соєві боби

Боби славляться високим вмістом білка і відмінним джерелом калію. Ці бобові також багаті клітковиною. Наприклад, червона квасоля містить 15,2 р волокна на 100 р.

8. Банани

Корисні для кишечника і містять природні волокна, які стимулюють зростання корисних бактерій і зменшують здуття живота.

9. Кавун

У кавуні міститься багато рідини, тому він корисний при спразі. Але, виявляється, він ще й відмінний джерело пребіотиків.

10. Грейпфрут

Високий вміст клітковини в грейпфруті корисно для здоров'я кишечника. Також містить вітаміни А і С.

11. Ячмінь

Ячмінь — підвищує імунітет, має антиоксидантні властивості та чудовий джерело пребиотического волокна.

Сирої ячмінь містить 15,6 р волокна на 100 р.

12. Овес

Славиться своїми антиоксидантними і протизапальними властивостями. Сирої овес містить 15,4 р волокна на 100 р.

13. Мигдаль

Мигдаль багатий клітковиною. Містить 12,5 м волокна на 100 р. Є відмінним джерелом кальцію.

14. Фісташки

Містять високий рівень рослинного білка, клітковини, вітамінів і мінералів. Вони є відмінним джерелом пребіотиків для веганів і можуть допомогти стимулювати хороші кишкові бактерії.

15. Лляні насіння

Містять велику кількість клітковини, що допомагає підтримувати здоров'я кишечника і підтримувати безперебійну роботу травної системи.

Нагадуємо, нестача вуглеводів в раціоні призводить до порушень в роботі шлунково-кишкового тракту.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ось 7 причин полюбити риб'ячий жир.

Також "Знай.uа" писав для чого потрібен вітамін B12.