За рік українська національна страва стала недоступною для більшості українців. Борщовий набір від початку до кінця 2018 року показав рекордне подорожчання.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяПро це повідомив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на сторінці в Facebook.
За результатами моніторингу продуктів харчування, вартість борщового набору стала більшою на 27,7 гривень.
За словами Олексія Дорошенка, вартість овочевого кошика на кінець грудня 2018 року становила 56,6грн, тоді як на кінець минулого року він коштував 28,9грн.
До нашого овочевого кошика ввійшло по кілограму всіх овочів борщового набору, а саме: буряк, капуста, картопля, морква та цибуля.
На кінець грудня 2018 року кілограм цибулі можна було купити в середньому в країні за 16,8грн, моркви – за 12грн, буряку – за 10,9грн, капусти – за 8,9грн і картоплі – за 8грн.
Динаміка росту ціни продуктів овочевого кошику, згідно даних статистики:
1. Цибуля – 1 кілограм
Грудень 2017р – 5,5грн
Грудень 2018р – 16,8грн
Зростання за рік більше ніж в три рази, або на 11,3грн.
2. Капуста
У 2017р – 4,4грн
У 2018р – 8,9грн
Індекс зростання – у два рази, або на 4,5грн.
3. Морква
наприкінці 2017р – 6,7грн
наприкінці 2018р – 12грн
Купуємо на 79% дорожче, або на 5,3грн.
4. Буряк
2017 рік – 6,3грн
2018 рік – 10,9грн
Ціна зросла на 73%, або на 4,6грн.
5. Картопля, за кілограм
У грудні 2017 року – 6грн
У грудні 2018 року – 8грн
Індекс зростання за рік 33%, або 2грн.
Таким чином, серед всіх овочів найбільше подорожчала цибуля та капуста.
Якщо раніше борщ був однією з найдоступніших страв, то тепер навіть став делікатесом.
Нагадаємо, українцям розповіли, чому варто звертати увагу на наклейки на бананах. Це маркування вкаже, в яких фруктах можуть бути пестициди чи ГМО.
Як повідомляв портал Знай.ua, фахівці розповіли, як зимова погода вдарить по цінах на фрукти та овочі.
Також Знай.ua писав про те, що в 2019 році ціни на "молочку" в Україні стануть більшими за європейські.
Дивіться: Як приготувати борщ, не схожий на інші. Рецепт з чорносливом та грушами