Несприятливі погодні умови спричинили в окремих регіонах України здорожчання продуктів.

Про це повідомив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

"Ніяких теорій змови – тільки погода. Ми вже це спостерігали це минулого тижня, коли температура різко знизилася, а дороги засипало снігом. Через неможливість доставити продукти вчасно вже зараз відбуваються цінові стрибки. Так картопля наприкінці грудня коштувала в Києві від 7-8грн за кілограм. Зараз кілограм вже стартує від 10грн, а іноді доходить навіть до 20грн", - написав Дорошенко.

За словами спеціаліста, коли в Україні трапляється такий колапс, слід готуватися до того, що полиці в магазинах швидко порожніють, а доступні продукти стають значно дорожчими.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Отже, які і на скільки продукти дорожчають у першу чергу:


У групу ризику, ціна на які може сильно зрости попадають овочі, а саме картопля, морква, буряк, усі види капусти та цибулі, вітчизняні помідори; зелень: петрушка, кріп, шпинат, усі салати; гриби, яблука та груші.
У першу чергу дефіцит може виникнути на ринках, але може зачепити й окремі магазини, особливо в регіонах, де прогнозується погіршення погоди.

Сильні морози пливають на вартість продуктів

Також морози будуть впливати й на ціноутворення в більш значній перспективі. Витрати на тепло будуть закладатись у собівартість продукції, що буде потрохи підвищувати вартість продукції доброї якості.

А от ті овочі та фрукти, які постраждали від морозу, які неправильно зберігали збувають за нижчими за середні цінами. Втім варто розуміти, що і якість таких продуктів не відповідає нормам.

Нагадаємо, цінові стрибки на молочні продукти в 2019 році засмутять українців. За словами експертів, ціни побють всі рекорди. Дешвша "молочка" навіть у Європі.

Як повідомляв портал Знай.ua, українців попередили про люті морози. Вже з середини січня температура значно знизиться, а в лютому слід чекати морозів до -30 градусів.

Також Знай.ua писав про те, що лікар Комаровський розповів, як за допомогою доступних продуктів зміцнити імунітет взимку.