З незапам'ятних часів люди намагалися захистити себе від ворогів, хвороб, невдач і злих духів амулетами.

Справжній же прогрес починався тоді, коли люди робили висновки зі своїх помилок: виганяли шаманів, забували про бубни-амулети і вчилися жити — сіяти, будувати, лікувати.

Однак, зовсім неправильно вважати, що амулети — це доля дикунів. Повідомляє Clutch.

Найвідоміший український педіатр Євген Комаровський розповів про профілактику вірусних захворювань.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Питання: кому в XXI столітті може прийти в голову думка про те, що можна повісити на шию якийсь чарівний пристрій, який буде відганяти від вас або вашої дитини віруси і дозволить не захворіти в сезон ГРВІ?

Відповідь: дуже і дуже багатьом! Все тому, що більшість про віруси, вірусні інфекції і про те, як відбувається процес зараження, знають приблизно стільки ж, скільки і пітекантропи.

Люди, що начиталися інтернету щиро вірять в те, що буси з зубків часнику здатні захистити їхніх дітей від грипу та інших вірусних інфекцій!

Особливо "просунуті" користувачі охоче діляться новими/вдосконаленими засобами профілактики ГРЗ:

"Візьміть "кіндер-сюрприз". Розкрийте вміст віддайте дитині. Всередину пластмасового яйця покладіть дві чайних ложки потертої або дрібно порізаної ріпчастої цибулі. Зробіть багато дрібних дірочок і дві великих, щоб протягнути через них стрічку. Яйце з вмістом повісити дитині на шию, а коли спить — на ліжечко, ближче до носа. Міняйте цибулю кожен день — та застуди не страшні!"

Перечитав останній абзац, і прийшла в голову сумна думка: це ж точно завтра який-небудь прихильник "народної медицини" передрукує його з назвою "Новий рецепт профілактики ГРВІ від доктора Комаровського"…

Тому пишу конкретно і виразно:

  • хлопці, не уподібнюйтеся дикунам! Ніяка цибуля, ніякий часник, ніякі намисто-амулети не здатні відлякати віруси від вас і ваших дітей;
  • розставлені по квартирі (приміщень дитячого садка) блюдця з нарізаною цибулею не зменшують ймовірність ГРВІ; насичений цибульний запах тільки збільшує кількість мокротиння, провокує кашель і спазм бронхів;
  • сучасна медична наука не знає речовин, які, будучи нанесеними на шкіру або слизові оболонки, здатні захистити людину від респіраторних вірусів. Ще раз більш виразно: ніяка оксолінова мазь, ніякий бальзам "Зірочка", ніякі продукти бджільництва, ніякий борсуковий жир, ніякі краплі-мазі-креми з інтерфероном не зменшують ймовірність підхопити ГРВІ;
  • зверніть увагу на нові фуфломіцини, які під ім'ям "блокатори вірусів" (варіант — "вірус-блокери") активно рекламуються і продаються сучасними шаманами-шарлатанами і, зрозуміло, охоче купуються наївними любителями магічних амулетів.

Часто-густо маємо ситуацію, коли в приміщенні дитячого садка спекотно, сухо, цибульно-часниковий сморід, провітрювати не можна (вивітриться корисна цибуля!), гуляти не можна (вітер і дощ).

При цьому прихильники амулетів на повному серйозі критикують щеплення і міркують про злочинний бізнес виробників вакцин.

Доктор радить, щеплюватися, багато гуляти на свіжому повітрі, провітрювати приміщення, підтримувати оптимальні параметри вологості і температури повітря в приміщенні. І якщо в доповнення до всього цього ви повісили на дитячу шию амулет під назвою "блокатор вірусів". На здоров'я!

Нагадаємо, фахівці назвали 11 корисних властивостей желатину, які швидко поліпшать ваше здоров'я. Желатин являє собою полутвердое безбарвна речовина, яку одержують з колагену сполучної тканини тварин шляхом кип'ятіння у воді.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідники прийшли до висновку, що насичені жири збуджують апетит.

Також "Знай.uа" писав, здорова порція картоплі-фрі становить шість соломок. Так повідомив категорично налаштований професор Ерік Рімм з Департаменту живлення Гарвардського університету.