Інші назви свята: «День Зосими», «Феклістів день», «Вигнання нечистого», «Будяк».

Історія свята

Преподобний Феоктист відомий тим, що в Сицилії з місті Кукумі заснував обитель, де і став ігуменом. Ченці, які втекли від переслідувань іконоборцями жили в його монастирі. Преподобний помер у 800 році.

Зосима пустельник Кілікійський жив у 4-му столітті. Коли він вже був старцем, правитель Дометіан побачив, як він ласкаво розмовляв з дикими звірами, які оточили його. Почав розпитувати його правитель, чому він живе в пустелі і ким є. Зосима назвався своє ім'я, а також сказав, що він християнин, а так як не може жити в одному місті з ворогами Господа, то живе далеко від всіх у пустелі. Правитель хотів дізнатися секрет Зосими, як він спілкується з тваринами, тому піддали його тортурам, не витримавши яких, мученик помер.

Проте це свято у людей більше асоціюється з Зосимою Соловецьким, преподобним, який жив в Помор'ї і разом з Германом і Саватієм побудував келію на Соловецькому острові, в яку приходило багато учнів, тому побудували тут Соловецький монастир. Його вважали покровителем пасічників і бортників.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Традиції свята

В цей день обов'язково ставили мед на стіл і робили якісь медові ласощі, наприклад, пряники, медові іриски, щоб вшанувати святого. Була особлива прикмета для цього дня, коли випало багато снігу, то в цьому році буде багато меду.

А дівчата продовжували ворожити на своє майбутнє і на судженого. Сьогодні по зоряному небу дізнавалися, бути їм далі в дівках або збудуться всі ворожіння. Виходили на подвір'я і дивилися на небо, якщо справа Велика Ведмедиця – то ворожіння збудуться, а якщо Чумацький шлях – то ще рік почекає нареченого.

Раніше Знай.ua писав, останній мольфар передбачив долю України, а його боявся сам Янукович.

Нагадаємо, як і на чому зможуть підзаробити прості українці під час виборів 2019.

Як повідомляв портал "Знай.ua", варто відзначити, що Росія може влаштувати кровопролиття і провокації в церквах через отримання Україною Томосу про автокефалію.