У Національному банку констатують, що протягом минулого року національна валюта дещо зміцнилась.

Про це сказав голова Національного банку Яків Смолій.

Зокрема, очільник регулятора зазначив, що завдякі сприятливій торгівлі вдалося значно зміцнити курс гривні, адже саме у минулому році українські аграрії зуміли зібрати рекордний врожай зернових.

"Завдяки жорсткій монетарній політиці, а також завдяки сприятливій цінновій кон'юнктурі для українського експорту на зовнішніх ринках у першій половині 2018 року і рекордному врожаю зернових у другому півріччі минулого року, курс гривні зміцнився на 1,4% за 2018 рік", - сказав Смолій.

Популярні новини зараз
Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Крім того керівник НБУ додав, що зміцнення національної валюти надало можливість регулятору поповнити міжнародні резерви.

"Іншим джерелом стало зовнішнє фінансування. Україна отримала нову програму співпраці з МВФ, яка є фундаментом для подальшого зміцнення макрофінансової стабільності. Завдяки цьому до резервів від міжнародних партнерів, а саме від МВФ, ЄС та Світового банку, надійшло 2,4 млрд дол. У підсумку маємо найбільший обсяг міжнародних резервів за 5 років - це 20,8 млрд дол", - сказав Смолій.

Разом з тим варто відзначити, що головними зовнішніми ризиками у 2019 році є посилення зовнішньої військової агресії проти України, торговельні війни та уповільнення світової економіки, послаблення інтересу інвесторів до країн, що розвиваються і відтік капіталу з цих країн.

Як наголошується в документі, все ще ймовірні спроби зовнішнього військового втручання в українські справи з боку Російської Федерації.

"Останнім часом агресія Росії знаходить нові форми. Ситуація в Азовському морі буде залишатися напруженою", — йдеться в документі.

Крім того, активізація торговельних воєн найбільших економік світу може спричинити уповільнення зростання світової торгівлі з відповідними проблемами для глобальної економіки.

"Негативним ефектом таких протистоянь може бути надлишок пропозиції сировинних товарів в окремих регіонах світу з відповідним тиском на ціни у бік зниження. У такому разі, а також у разі погіршення доступу до окремих ринків збуту, валютні надходження від експорту можуть скорочуватися. Це може позначитися на динаміці обмінного курсу гривні і, відповідно, інфляції", — вважають експерти НБУ.

Нагадаємо, Нацбанк показав два номінали.

Як повідомляв "Знай.ua", ПриватБанк масово відключить картки, банкомати та термінали.

Також "Знай.ua" писав, що НБУ готує ще одну хвилю лібералізації.

Україна має найбільший обсяг міжнародних резервів за 5 років – Смолій