У четвер 10 січня проблеми гривні продовжилися, а "нестандартна" поведінка курсу посилилася. Попит на валюту знову активно перевищував пропозицію, тому що долар на міжбанку продовжив дорожчати.

Експерти фінансового порталу констатували: поступово стає ясно, що проблема девальвації гривні в першій половині січня носить системний характер і це не разова ситуація, оскільки знецінення національної валюти відбувається незалежно від інших факторів. І зараз їй не допомагають ані низька ліквідність в системі, ні ситуативне збільшення обов'язкових продажів в окремі дні початку місяця.

На 11 січня офіційний курс зріс ще на 15 копійок - до 28,27 грн за долар, обмінки теж не відстають. Готівковий ринок втягується у ажіотаж по скупці валюти, піднімаючи ціни в обмінниках на новинах з міжбанку, і тим самим ще більше провокує населення на купівлю валюти.

Якщо ще 4 січня середній курс купівлі/продажу американської валюти в столичних обмінних пунктах становив 27,54/27,88 грн, то 9 січня – вже 27,92/28,22 грн, 10 січня – 28,06/28,34 грн, а 11 січня низку обмінників продавали долари по 28,40 грн.

Популярні новини зараз
Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

долар
долар

Хто винен?

Економісти назвали кількох винуватців нинішнього злету курсу.

По-перше, НБУ, який спокійно дивиться на ситуацію на міжбанку, вважаючи за краще не втручатися, хоча цілком міг би продати трохи валюти.

По-друге, спекулянти, які непогано заробляють на зростанні курсу, тому їм вигідно розхитувати ситуацію.

І нарешті, по-третє, самі українці, які в період паніки не продають валюту (як ті ж європейці і американці, щоб зафіксувати свою вигоду від зростання курсу), а навпаки – кидаються скуповувати долари. Це підігріває попит і тим самим ще більше роздуває курс.

подорожчання долара
подорожчання долара

Кому це вигідно?

На перший погляд, відповідь очевидна: по-перше, продавцям валюти - експортерам, а, по-друге, спекулянтам. І ця ситуація ще більше збуджує. Перші притримують валюту понад обов'язкових 50% продажів в надії на подальше зростання котирувань, чим ще більше розігрівають міжбанк, а другі заробляють гроші на скачках курсу і самі його періодично розкручують.

Однак, додають експерти ринку, девальвація гривні вигідна ще й уряду. І про це в першу чергу говорить те саме невтручання в процес девальвації національної валюти НБУ. Регулятор цілком міг би активніше продавати валюту через інтервенції, щоб не допустити зростання котирувань.

Обмін валют
Обмін валют