Повір'я

У наших предків було повір'я, що опівночі вода володіє особливою силою, вона і на вино перетворюється, а річки на мить зупиняються. Вода стає чистою і святою, можна навіть побачити як вона колишеться в цей момент, це знаменує перетворення і одухотворення стихій.

Водою з Богоявлення господарі кроплять хату, двір, людей, додають в колодязь, корм і винні бочки, окроплюють город, вулики і худобу. Воду ставлять перед образами. Вважається, що якщо на неї з вірою подивитися, то опівдні вода сама собою сколихнеться ні з того ні з сього. Це означає, що «осіняє і освячує її Син Божий, що хреститься».

До повір'ям також відноситься цілюща і дивовижна сила води з ополонки. Вважається, що хворі можуть вилікуватися від хвороб, а здорові очищаються від гріха. Але все ж церква наполягає, що спокутувати гріх можна тільки каяттям. Також люди вірять, що ополонку і місце навколо неї володіють чарівною силою. А саме купання насправді переінакшений язичницький звичай, коли проводили ритуал очищення водою.

Також селяни вірили, що в цей день грає сонце, розверзаються небеса вночі, відкривається рай і всі його скарби, дерева починають цвісти і на них з'являються плоди. Але бачать це не всі, а тільки самі праведні. Але навіть грішник може загадати бажання і воно збудеться.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Прикмети і приказки

  • Погода цього дня вказує на погоду грудня.
  • Якщо 19 січня стоїть сонячна морозна погода, то літо буде спекотним і врожайним.
  • Якщо Хрещенські морози візьмуть верх над Різдвяними, то наступний рік буде врожайним.
  • Заметіль на Водохреща – до доброго роїння бджіл.
  • Якщо у цей день буде хуртовина, то буде заметіль на Масленицю.
  • У водохресну ніч відкриваються небеса до прохань людей. Якщо про щось помолитися, то прохання обов'язково збудеться.
  • Той, хто прийме хрещення у день Святого Богоявлення, проживе довге і щасливе життя.
  • Пара, яка зіграє весілля на Водохреща, проживе довге і щасливе спільне життя.
  • Якщо молода дівчина вийде на вулицю у водохресний ранок і зустріне молодого хлопця, то вона в цьому році вийде заміж. Якщо першим зустрічним буде літній чоловік, то вона весь рік буде самотньою.
  • Народжені 19 січня всі протегує. Носити їм слід нефрит.

Раніше Знай.ua писав, останній мольфар передбачив долю України, а його боявся сам Янукович.

Нагадаємо, як і на чому зможуть підзаробити прості українці під час виборів 2019.

Як повідомляв портал "Знай.ua", варто відзначити, що Росія може влаштувати кровопролиття і провокації в церквах через отримання Україною Томосу про автокефалію.