В Україні запрацює новий регламент на косметичну продукцію. Перелік заборонених інгредієнтів буде збільшено втричі, виробники зможуть використовувати тільки безпечні барвники, консерванти, УФ-фільтри. Це стосується як вітчизняних та і імпортних виробників. Крім того, в Україні суворо контролюватимуть якість косметики та заборонять випробувати її на тваринах.

Це є одним з аспектів Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, в рамках якої Україні взяла на себе певні зобов'язання.

Про це пише "Я і закон".

Новий технічний регламент на косметичну продукцію розроблений на основі Регламенту ЄС №1223/2009. Документ повинен усунути юридичні розбіжності, а також адміністративні і технічні бар'єри в торгівлі між Україною і країнами ЄС.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Новий закон має на меті убезпечити українців від можливих наслідків в результаті використання різних косметичних засобів. Якщо сьогодні перелік заборонених до використання в косметичній продукції інгредієнтів складає 400 найменувань, технічний регламент встановлює 1328, а також передбачає використання тільки дозволених барвників, консервантів, УФ-фільтрів.

Українські виробники косметичної продукції в середньостроковій перспективі зможуть експортувати свою продукцію в країни Європейського Союзу, а іноземні виробники — розміщувати свої виробництва на території України, що сприятиме, зокрема, зменшення вартості їх продукції.

Один з важливих аспектів нового регламенту заборонити випробування косметики на тваринах. Тому сьогодні виробники повинні перейти на новий рівень виготовлення засобів з використанням новітнього обладнання. Такі правила вже кілька років діють у європейських країнах.

У нашій країні на сьогодні відсутні затверджені методології альтернативних випробувань безпеки косметики. Тому Україна найближчим часом повинна перейти на новий рівень виготовлення та тестування косметичної продукції без випробувань на тваринах, оскільки це є знущанням та жорстоким поводженням з тваринами.

Наприклад, у Євросоюзі перехід відновідно до нового регламенту тривав близько чотирьох років.

Отже, із впровадженням нового технічного регламенту іноземні компанії, які вже відмовилися від тестування своєї продукції на тваринах, зможуть реалізовувати свою продукцію на українському ринку на основі результатів досліджень альтернативними методами.

Скільки триватиме в Україні перехідний період, наразі в Міністерстві охорони здоров'я не уточнюють. Однак найближчим часом вітчизняні компанії повинні будуть впроваджувати новітніметоди токсикологічних досліджень.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я зобов'яже виробників косметики змінити рецептуру. Все задля безпеки.

Як повідомляв раніше Знай.ua, нови йзакон суворо каратиме українців, які кидають своїх домашніх тварин напризволяще. Передбачається тюремний термін.

Також Знай.ua писав, що медики навчились вирощувати кровоносні судини людини.

Дивіться: Косметика, яка вбиває