У 2019 водіїв чекає чимало змін на українських дорогах. Новий закон збільшить штрафи. Патрульні почнуть вимірювати швидкість і виписувати порушникам штрафи. На дорогах з’явиться система фото- та відеофіксації TruCam.

Також із цього року мають запрацювати комунальні інспектори, які будуть виписувати штрафи за неоплачену парковку, а патрульні можуть евакуювати автомобіль.

Перевищення швидкості

Як завив глава Нацполіції Сергій Князєв на кінець 2018 року у розпорядженні поліції було лише 99 приладів TruCam. Решту нових закуплять за кошти держбюджету.

Також запрацює фото- і відеофіксація за допомогою спеціальних камер. Наприклад, вони будуть встановлені на поліцейських автомобілях, і патрульні зможуть під час руху вимірювати швидкість. Інші камери працюватимуть статично на дорогах. Зараз на декількох трасах в експериментаьлному режимі працюють фотокамери, які знімають порушників. Їх встановили на пр. Перемоги, пр. Бажана і Набережне шосе у Києві. Також спеціальні пристрої встановлені на в’їздах і виїздах зі столиці.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Додамо, в 2018 році на дорогах країни діє обмеження швидкості до 50 км/год. Штраф за перевищення швидкості на 20 км – 255 грн, за перевищення понад 50 км – понад півтисячі гривень.

Евакуація і штраф за неправильну парковку

В Україні також запрацювали ноі правила паркування автомобілів. За те, що ви залишите свого залізного коня на перехресті, місці для осіб з інвалідністю, на смугах руху громадського транспорту, велодоріжці, у зоні пішохідного руху – передбачений штраф. Карати будуть й за парковку на залізничних і трамвайних коліях, мостах, естакадах, шляхопроводах і під ними, на пішохідних переходах і на відстані до 10 м від них.

Штраф виписуватимуть у спеціальній квитанції, яку залишать лобовому склі авто-порушника. А офіційне повідомлення надійде у "листах щастя" на домашню адресу. Поліцейський повинен буде провести фото- і відеофіксацію порушення.

Якщо автівка заважає руху транспорту, її можуть евакуювати. За евакуацію також потрібно буде заплатити додатково, в середньому від 600 грн, в залежності від відстані.

Крім того, з вересня минулого року платити за парковку потрібно в паркоматах або через SMS. Перевіряти оплату повинні спеціальні інспектори з комунальних служб. Щоправда, досі інспектори не запрацювали, їхня поява очікується у 2019 році.

Пам’ятайте: інспектори не мають права брати гроші за паркування, вони можуть тільки перевіряти оплату і виписувати штраф.

Штраф за неоплату паркування прирівнюється до 20-кратного розміру вартості години стоянки у цьому місці.

За практикою європейських країн, з 2019 року Мінінфраструктури вводить спеціальні світовідбивні елементи, які потрібно кріпити до одягу школярів. Світловідбиваючі елементи являють собою великі брелоки, які світяться у темряві. Їх можна прив’язати до портфеля, рукава або прикріпити до кишені.

Наприклад, в багатьох європейських країнах в темний час доби світловідбивачі повинні носити і дорослі. За відстуності їм загрожує штраф.

Штрафи для власників "євробляхерів"

Разом зі зменшенням вартості за розмитнення для "євробляхерів", для них ввели і нові штрафи, які серйозно ускладнять їм життя. Тепер власникам авто на транзитних номерах заборонено працювати в таксі, за це передбачений штраф 34 тисячі гривень. Хоча це правило поки не виконується, на дорогах безліч авто з єврономерами і значками різних фірм таксі.

Серйозно збільшили штрафи за прострочення вивезення із країни транзитного автомобіля. Так, один день запізнення обійдеться у 170 грн, три дні прострочення транзиту – 850 грн. Від 10 до 20 днів уже обійдуться у 8500 грн. А ось термін від 10 до 20 діб прострочення тимчасового ввезення коштуватиме 17 000 грн. Про те, що власник такого авто пропустив термін, митниця повідомлятиме у поліцію. Патрульні відстежуватимуть такий автомобіль, а митниця не випустить його, поки не буде сплачений штраф.

П’яні за кермом

У кінці 2018 року депутати прирівняли кермування напідпитку до кримiнального проступку.Якщо водія спіймають в нетверезому стані, йому загрожує штраф 17 000 до 34 000 грн із позбавленням прав на три роки.

За повторне порушення передбачений штраф у розмірі 51 000 грн і позбавлення прав від двох до трьох років.

Нагадаємо, власників авто на єврономерах чекають нові сюрпризи утравні 2019.

Як повідомляв раніше Знай.ua, яке покарання водіям передбачено за відсутність аптечки в машині.

Також Знай.ua писав, що російські депутати пропонують ввести штрафи водіям, які не мають в автомобілі ікони.