Майже кожен бюджетний турист чи студент пізнав принади вітчизняної залізниці. Чи не кожен пасажир "Укрзалізниці" терпів незручності під час поїздок. Соцмережі рясніють постами про пекельні умови у вагонах, це при тому, що проїзд не з дешевих і ціни на послуги перевізника невпинно ростуть, а от сервіс при тому бажає кращого.
Далеко не всі пасажири знають про свої права. Українцям пояснили, за яких умов вони можуть вимагати повернення коштів, пересадки в інший потяг і т.д.

Безкоштовні послуги: усі чули, та ніхто не бачив

Гіпербюджетним туристам на замітку: ти можеш попросити безкоштовно склянку, ложечку, вилку, гарячу кип’ячену чи охолоджену воду, згідно з п.7.16 тих же правил перевезення пасажирів. Тож сміливо бери чайний пакетик улюбленого виробника і з гордо піднятою головою заощаджуй.

Не звертайте увагу на невдоволення провідників. Вони хочуть заробити, однак ви маєте право не платити за те, що вам не підходить.

Туалет

Якщо туалетний папір закінчився, провідник повинен поновити запас.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Не поспішай замовляти чай\каву й доплачувати за неї. Цілком можливо, що їхня вартість уже входила у ціну твого квитка.

Що стосується туалетів на вокзалах, які в більшості випадків є платними, пасажири, які мають на руках квитки мають право скористатися вбиральнею абсолютно безкоштовно. Просто покажіть квиток, навіть якщо поїздка закінчилась і квиток більше не дійсний.

Якщо болить голова

Аптечка з необхідними медикаментами також обов’язково повинна бути у вагоні і ви в праві попросити пігулку і це безкоштовно.

Квитки

Якщо ж ти вирішив виїхати раніше, то можеш переоформити квиток на той же рейс, що виїжджає раніше на кілька годин\днів абсолютно безкоштовно.

Постіль

А під час проїзду не реагувати на звичні крики "здаємо білизну!". Справа у тому, що це входить до прямих обов’язків провідника. Більше того, у разі потреби працівник повинен застелити її.

Цим правом можуть скористатися пасажири з маленькими дітьми, особи з інвалідністю, літні люди.

Що робити, якщо запізнився на потяг

Причина 1. Особиста. По-перше, кожен має право отримати відшкодування частини коштів. Пасажиру виплачується тільки вартість квитка, а вартість плацкарти (частина вартості, яка компенсує витрати перевізника на підготовку рейсу і обслуговування вагона) та комісійного збору за оформлення проїзного документа не повертається.

Якщо ж ви доплатите за плацкарту, то отримаєте новий проїзний документ.

У першому випадку слід звернутись у касу протягом години, у другому – упродовж 3 годин після відправлення потяга.

На практиці звісно ж ми бачимо зовсім іншу ситуацію, часто за квиток вартістю 200 гривень, наприклад, на банківську картку може прийти лише десята частина, або взагалі нічого. Тоді йдіть до керівництва залізниці із заявою.

Причина 2. У зв’язку зі станом здоров’я. Якщо пасажир зміг виїхати потрібним рейсом у зв’язку із хворобою чи травмою, в такому випадку ви маєте право безкоштовно отримати продовження квитка на той же рейс. Для цього потрібно надати касиру довідку про стан здоров’я та попередній квиток.

Причина 3. Провина залізниці. У випадку, коли ти планував їхати з пересадками, проте не встиг на наступний рейс після запізнення попереднього, пасажир має право отримати безкоштовний квиток на той же рейс.

Якщо ж ти відстав від потяга, маєш право продовжити поїздку без доплати. Потрібно повідомити про це начальника станції. На жаль, на касі ви нічого не доб'єтесь.

Буває й навпаки, що ви проїхали свою станцію. У такому разі ти можеш повернутися на станцію призначення безкоштовно.

А якщо ти залишив квиток у знайомого, який проводжав тебе на потяг (чи, наприклад, вдома), ти все одно маєш право потрапити у вагон. В такому випадку ваш квиток протягом години повинні доставити начальнику вокзалу (станції).

Багаж

Якщо ви відстали від потяга, а ваші речі залишились у вагоні, зверніться до адміністрації станції. Начальник має зв'язатись із керівником потяга і провідники потурбуються про ваш багаж та зняти з потяга на станції, на якій зупинка більше 10 хвилин. А пасажир при цьому має право безоплатно доїхати до тієї станції, на якій опиняться його речі. А потім продовжити шлях на іншому поїзді, оновивши квиток у касі. Доплачувати за новий не потрібно.

Місце для багажу під нижньою полицею належить пасажиру цієї полиці. Для пасажирів на верхніх виділені місця над ними. Тому ви не повинні ділитись простором під своєю полицею.

Тварини

Перевезення собак-поводирів для незрячих людей повинні перевозитись безкоштовно. Провідники повинні допомогти зняти/підняти та розмістити інвалідний візок у вагоні.

Сон

Провідник за вашим проханням повинен розбудити вас на потрібній станції.

Ковдра та ремені безпеки

Ви маєте право попросити надати вам ковдру незалежно від часу доби та пори року.

Гаджети

Пасажири мають право безкоштовно заряджати гаджети у вагонах, незалежно від того, потяг в русі чи стоїть на станції.

Нагадаємо, полиця у вагоні "Укрзалізниці" ледь не вбила пасажирку.

Як повідомляв раніше Знай.ua, стало відомо, скільки мотлоху Укрзалізниці перевозить пасажирів. Його давно мали б позбутися.

Також Знай.ua писав, що українцям анонсували нове залізничне сполучення до Будапешту.

Дивіться: Пекло у поїздах "Укрзалізниці"