З січня 2019 лікарняні в Україні будуть розраховувати за новою системою.

Про це повідомили у Фонді соцстрахування.

За інформацією відомства, з 1 січня мінімальний розмір лікарняного підвищиться до 100 грн в день (до цього близько 90 грн).

Роботодавець зможе оплачувати тільки перші п'ять днів лікарняного, а потім виплати будуть перераховуватися з Фонду соцстрахування. Розмір допомоги буде залежати від трудового стажу та розміру середньої зарплати за останні 12 місяців.

Популярні новини зараз
Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Так, сумарну зарплату за цей період ділять на загальну кількість днів у році (з урахуванням державних свят). Сума, яка вийшла, - це розмір лікарняного. Отримати лікарняний рівний своєї середньої зарплати можуть тільки ті, у кого більше 8 років трудового стажу. Іншим покладається тільки частина зарплати.

У відсотковому співвідношенні: від 3 до 5 років - 60% середньої заробітної плати; від 5 до 8 років - 70%; від 8 років - 100%. Із зростанням мінімальної зарплати виріс і мінімальний розмір лікарняних. Якщо в 2018 році годину роботи оплачувався в районі 22,4 грн, то тепер сума становить 25 грн.

Вже в 2019 році електронні лікарняні листи прийдуть на зміну паперовим. В результаті оформити і продовжити лікарняний можна буде без походу в поліклініку (онлайн).

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що бактерии, які живуть на нашій шкірі, стають все стійкіше до сучасних антибіотиків.

Дослідники з Університету Бата виявили смертоносну різновид мікроорганізмів, які можуть призвести до серйозної інфекції
За словами медиків, ця різновид золотистого стафілокока, яка мешкає на нашій шкірі, не представляє небезпеки, поки не потрапить до рани.

Як повідомляв портал "Знай.uа", нестача вітаміну D в організмі може привести до серйозних захворювань не тільки дітей, але і у дорослих.

"Сонячний вітамін" відіграють важливу роль у формуванні міцних кісток і впливає на цілий ряд функцій, у тому числі захист організму.
"Знай.uа" писав, що в Київській області вісім дітей отруїлися після поїздки на шкільному автобусі, двоє з них потрапили у реанімацію.