У Національному банку України заявили, що пустять в обіг монети номіналом 5 і 10 грн. Українці вже користуються монетами по 1 та 2 грн. Відповідні паперові купюри припинять друкувати. Однак люди реагують на таке нововведення неоднозначно.

Журналісти ТСН розпитали українців, що вони думають про нові монети замість паперових грошей.

"Який це дурень видумав таке? Ми вже не бачимо, я ту гривню віддаю як 1 копійку, а 2 гривні за 2 копійки", - каже продавчиня на ринку.

Однак НБУ повідомили, що українці зможуть необмежений період часу розраховуватися одночасно як новими монетами, що відповідають цим купюрам, так і банкнотами відповідних номіналів.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

"Потрібно мати спеціальну для них монетницю, бо вони десь випадуть чи загубляться", - розповіддає киянка.

Запустити в обіг монети номіналом 5 та 10 грн планують вже у 2019-2020-з роках. Але точної дати не називають.

"Бабусі й дідусі плачуть через те, що гривня чи дві для них - це гроші. А вони не бачать і викидають їх. Це незручно", - поділилася своєю думкою продавчиня Тетяна.

Експерти ж пояснюють рішення про заміну паперових банкнот на монети тим, що дрібні купюри швидко зношуються. Зараз паперові гривні обертаються приблизно втричі швидше, ніж 5 років тому, адже гривня значно впала в ціні.

Станом на 1 жовтня 2018 року в готівковому обігу країни перебуває готівки на загальну суму понад 375,0 млрд грн, у тому числі монет – 2,2 млрд грн (13,0 млрд штук) та банкнот – 372,7 млрд грн (2,9 млрд штук). Загальна кількість банкнот на одного громадянина країни становить 67 штук, а розмінних монет – 293 штуки.

Нагадаємо, українцям пояснили, що потрібно зробити вже сьогодні, щоб не втратити субсидію.

Як повідомляв раніше "Знай.ua", висока ймовірність, що до кінця 2019 року валюта США все ж може подорожчати до 30 грн. За долар, євро в цьому випадку буде коштувати 33 грн. У бюджеті-2019 зазначено, що в грудні долар буде коштувати 29,4 грн.

Також "Знай.ua" писав, в Україні ходять в обігу нові гривні. Монети номінало 1 та 2 грн відверто кажучи, громадянам не догодили. Багато людей відзначають, що нові гроші дуже незручні в користуванні.