У лютому очікується можливе зміцнення національної валюти до позначки в 27,5 грн/$. Другий місяць року традиційно стає періодом зміцнення гривні.

Про це повідомляє "Обозреватель".

В Україні лютий може початися з курсом 27,6 грн/$ (проти діючих 27,77 грн/$), такий прогноз дає старший аналітик "Альпарі" Вадим Иосуб. При цьому готівковий долар може досягти позначки в 27,5 грн/$.

"Зміцненню гривні останні тижні сприяє "дефіцит" покупців валюти на ринку", – каже експерт.

Популярні новини зараз
Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося
Показати ще

Традиционно в цей період експортери отримують перші валютні виручки, вони несуть їх в українські банки і тим самим поповнюють пропозиції долара.

Серед позитивних факторів відзначається і зниження гривневої ліквідності в банківській системі, продаж валюти покупцями ОВДП, які номіновані в гривні. В сукупності всі ці фактори розгорнули тенденцію і дозволяють від девальвації перейти до ревальвації гривні.

Плавне коливання в межах вузького коридору обіцяють і в Нацбанку. Глава регулятора Яків Смолій на прес-конференції заявив, що золотовалютних резервів (а вони досягли рекордної за п'ять років позначки) достатньо для утримання стабільного курсу.

З одного боку це означає, що НБУ гарантує відсутність різкого падіння, але і не дасть можливості для різкого зростання гривні. За таких обставин Нацбанк вийде на ринок і викупить надлишки.

Більшість аналітиків сходяться на думці: вже в березні, курс долара плавно поповзе вгору. Будь-яка можлива нестабільність, в тому числі пов'язана з виборами, відображається і на валютному ринку.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що міжнародний валютний фонд протягом 2019 року планує виділити Україні два транші на загальну суму 2,6 млрд доларів.

Як раніше писав "Знай.uа": з березня 2019 року українським пенсіонерам почнуть перераховувати виплати. Як розповів Андрій Рева, оновлені пенсії почнуть приносити вже з березня, але при цьому їх зростання не буде вище, ніж 17.4%.

Також "Знай.uа" писав, що нещодавно популярний комік і шоумен, а нині кандидат у президенти України Володимир Зеленський опублікував електронну декларацію по 2017 рік.