У понеділок, 4 лютого, віряни православної церкви вшановують пам'ять апостола від 70-ти і першого єпископа Ефеса Тимофія. Докладно про історію життя святого дізнайтеся далі в матеріалі.

святий апостол Тимофій

Святий Тимофій був родом з Лікаонського міста Лістри в Малій Азії. Коли апостоли Павло і Варнава відвідали Ликаонські міста, апостол Павло в Лістрі зцілив кульгаву людину. З тих пір більшість жителів міста стали християнами. Серед них були юнак Тимофій, його мати Євніка і бабка Лоїда. У 52 році святий апостол Павло постриг Тимофія в ченці.

святий апостол Тимофій

З церковних переказів відомо, що він був улюбленим учнем апостола Павла, супутником і соратником у його проповідях. Апостол Павло називав Тимофія в Посланнях своїм улюбленим сином, з вдячністю згадуючи його вірність і відданість. Він писав Тимофію: «Ти пішов за мною в навчанні, житті, розташуванні, вірі, лагідності, любові, терпінні, у гоніннях, страждання...».

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

В 65 році апостол Павло висвятив апостола Тимофія в єпископа церкви Ефеса, якою той після керував цілих 15 років. Святий Тимофій закінчив життя мученицьки.

В Ефесі язичники здійснювали свято на честь ідолів і носили їх по місту, супроводжуючи нечестивими обрядами та піснями. Святий єпископ Тимофій, ніс Слово Боже, намагаючись зупиняти і напоумляти засліплених ідолопоклонством людей.

святий апостол Тимофій

Але язичники були в люті та кинулися на святого апостола, били його, волочили по землі і побили камінням. Мученицьку смерть за Христа святий апостол Тимофій сприйняв у 80 році. Відомо, що в 4 столітті мощі святого Тимофія були перенесені в Константинополь (Стамбул). Вони досі перебувають там.

Нагадаємо, що щорічно 3 лютого в багатьох країнах відзначається незвичайне свято – Всесвітній день вільного кохання.

Як повідомляв портал Знай.uа, 3 лютого 2019 року весь світ святкує іменини Максима. В перекладі з латині це ім'я означає "найвеличніший".

Також портал Знай.uа писав, що 3 лютого відзначається Максимів день, який також носить назву Максим - розрадник.