Президентські вибори в Україні обіцяють бути гарячими - із традиційними підкупами, голосними обіцянками та маніпуляціями виборців.

вибори в Україні
вибори в Україні

Про це каже політолог, експерт з міжнародної та внутрішньої політики Українського інституту майбутнього Юрій Романенко.

Він відзначає, що зараз все більше сигналів надходить, що під Порошенко розгортає потужну сітку скупки голосів виборців.

"4000 гривень на місяць бригадиру, що призводить 15 осіб близьких і родичів, які отримують в місяць по тисячі гривень. По Київській області буквально вчора бачив інформацію, що бригадири отримують 3000 гривень на місяць. Суть в тому, що скупка голосів давно стала реальним фактором на виборах. Ще навесні 2014 року, я писав, що повинен бути легалізований викуп токсичних голосів державою при одночасному збільшенні покарання за скупку активів голосів. Тобто, людина максимум за два тижні до виборів приходить до виборчої комісії і просить виключити її з реєстру виборців на період даної виборчої кампанії. І отримує чесно, припустимо, 100 доларів. Це кардинально змінить правила гри, тому що на вибори будуть ходити тільки мотивовані громадяни", - вважає Романенко.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Політолог наголошує, що якщо в громадянина все ж таки прокинеться відповідальність, то на наступних виборах він може без проблем піти на вибори. Однак, сьогодні ми голосуємо за старими правилами і скупка голосів може кардинально вплинути на підсумок виборів.

"Якщо процес не можна зупинити, то його треба очолити. Я пропоную запустити флешмоб # на*біпетю, суть якого полягає в тому, щоб українці брали гроші, а голосували по совісті. Якщо до вас приходять агітатори БПП з пропозицією, від якої не можна відмовитися, то не відмовляйтеся! І, звичайно ж, беріть гроші. В ідеалі було б добре, якби всі виборці стали частиною сітки БПП. А у виборчій кабінці, дістали дулю з кишені і проголосували як захочуть. В кінцевому підсумку, якщо президент вибачився за невиконані обіцянки, то хто заважає потім вибачитися за невиконану обіцянку проголосувати за нього 31 березня. Тому не не очкуй, # наеб*петю", - резюмує Романенко.

Нагадаємо, лідер культового українського гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук звернувся до чинного президента Петра Порошенка із вимогою ухвалити найближчим часом проект Виборчого кодексу України під №3112-1.

Як повідомляв раніше Знай.ua, у ЦВК встигли зареєструвати ще чотирьох кандидатів на пост Президента України.

Також Знай.ua писав про те, що Володимир Зеленський лідирує в рейтингу симпатій серед українців, які взяли участь в опитуваннях в кінці січня.