Історія свята

В юні роки Григорія віддала мати, щоб він служив Богові. Григорій зміг досягти великих висот у проповідях і богословських працях, тому його назвали Богословом, а цих праць він залишив чимало. Крім того, Григорія називають «вселенським учителем», тому що у нього був дар думками проникати в таємниці віри, а потім він точно і ясно роз'яснював істини іншим. Дуже багато фраз з його проповідей взяли для святкових співів. Також Богослов був другом Василія Великого та його сподвижником. Він написав 507 віршів, 245 послань і 45 Слів (бесід).

Традиції свята

Цей день в народі йшов відразу за Аксиніїм, під час якого відзначали середину зими і перевіряли кількість корму і їжі, щоб не голодувати. На Григорія вже чекали, що все повернеться до весни, тому свято в народі також називали Григорієм Весновказником. Наші предки говорили, що Ксенія квапить Григорія, щоб той не упустив весну посадив на даху сонечко.

У цей день можна було дізнатися погоду не тільки на найближчий час, але і на наступну зиму. Якою буде погода до обіду, така й буде перша половина зими, а друга половина, відповідно, розповідала погоду на другу половину зими в наступному році.

Популярні новини зараз
Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Шукати іншу роботу або голодувати у старості: яку пенсію дадуть людям із зарплатою 10 000 грн Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Також був звичай у селах згадувати добрі справи, які зробили інші люди і, звичайно ж, робити добрі вчинки самим. Про свої благі справи не розповідали, тому що добро треба творити не для того, щоб потім похвалитися, а для власної душі і від чистого серця. Бог і так бачить всі хороші справи. Торговці намагалися носити заговорений цукровий шматочок, який повинен був принести удачу в комерції.

Нагадаємо, стало відомо, скільки українці будуть відпочивати на вихідних на Великдень. Нам світять справжні канікули. У Кабміні затвердили великодні вихідні. Зокрема, повідомляється, що в 2019 році українцям радять зробити 5 вихідних.

Як повідомляв Знай.ua, ось чому не варто ділитися планами на майбутнє. Бог допомагає знайти вірне рішення і шлях в житті.

Знай.ua повідомляв, в Дніпрі дівчина випадково відгуляла весілля з самою собою.

Народне свято «Григор'єв день»