На Тернопільщині у селі Гніздичне Збаразького району стався конфлікт між представниками двох релігійних громад, який спровокував священник МП. Поблизу місцевої церкви виникла суперечка між вірянами різних релігійних громад, яка переросла у штовханину та бійку. Причина – не бажання московських попів відпускати громаду до ПЦУ.

Відео штовханини, зокрема, й за участю священика московського патріархату Стефана Балана, того ж дня рознесли інтернетом проросійські сайти. Подавали події у такому світлі, нібито прихильники української церкви та поліція побили "істинних" православних. Проте все було з точністю до навпаки: невелика група жителів села, які вперто хочуть залишитися у московському підпорядкуванні, на чолі із згаданим вище священиком спровокували конфлікт. Щоб не допустити кровопролиття у ситуацію мусили втрутитися правоохоронці.

Про те, що насправді відбулося біля храму, розповів місцевий телеканал "Т1 Новини"

чк повідомляється, питання переходу до української церкви в Гніздичному обговорювали ще задовго до надання Україні Томосу, а проголошення ПЦУ підштовхнуло вірян до рішучих змін. Ще на початку січня під час зборів 70 % жителів села Гніздичне проголосували за перехід до Православної церкви України. Люди домовилися про почергове проведення відправ у місцевому храмі. Умов договору дотримувалися два тижні. Проте у неділю, 3 лютого, через неузгодження часу проведення богослужінь між вірянами виникло непорозуміння.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

"У селі Гніздичне було спеціально спровоковано конфлікт. Громада вирішила перейти до ПЦУ, а частина вірян захотіла залишитися у московській церкві. Перші збори було проведено ще до прийняття закону про перехід громад, тому виникали запитання щодо їх легітимності.
Минулої неділі перед Богослужінням мешканці вирішили провести ще одні збори. 300 людей підтримали перехід до ПЦУ, а трохи більше 30 були проти. Таке співвідношення не викликає жодного сумніву щодо позиції громади, адже для переходу потрібно дві третини голосів.
Священик і частина парафіян, які за російську церкву, побачили, що програють, тож почали провокації, кидалися на поліцейських. Якби не було провокацій, то все пройшло би цивілізовано", - розповів архиєпископ Тернопільський і Кременецький Нестор.

Знаючи про напружену ситуацію, охорону громадського порядку на місці події забезпечували 25 співробітників Збаразького відділення поліції. За даними поліцейських, окремі громадяни з числа прихильників російської церкви разом зі священиком МП та привезеними немісцевими прихильниками тої ж МП, почали штовханину, намагаючись увійти до храму.

"Жодного застосування сили з боку поліції не було", - запевняють у секторі комунікацій ГУНП в Тернопільській області.

А от постраждалі були. Після сутички одна людина звернулася до медиків із скаргами на болі в голові.

Наразі працівники з’ясовують обставини конфлікту, храм наразі зачинено.

Варто зазначити, що московським попам є чого нервувати, адже після надання українській церкві Томосу 12 громад на Тернопільщині, які належали до московського патріархату, перейшли до ПЦУ, а по країні загалом перейшли понад 200 громад.

Нагадаємо, з кожним днем все більше общин переходять до ПЦУ, московські попи втратили вже багато парафій: рахунок пішов на сотні

Як повідомляв портал Знай.ua, Московські попи плетуть інтриги щодо автокефалії України

Також Знай.ua писав, річницю патріарха Кирила демонстративно проігнорував весь православний світ: лише троє привітали.