6 лютого він втратив на міжбанку ще 17 копійок, і зафіксувався до вечора в рамках 26,99-27,01 грн./$, повідомив UBR.ua начальник управління дилінгових операцій Райффайзен банку Аваль Юрій Гріненко. За три останні дні «американець» впав на 51 копійку, повідомляє ubr.ua.

якби Нацбанк не скуповував надлишки долара, то котирування могли провалитися ще нижче. За оцінками скарбників, він придбав понад $50 млн. Регулятор починав свої надбання на рівні 27,0 грн./$, і знижував цінник. Найбільший обсяг викупив з 26,96 грн./$, а по кінець закупівель ставив цінник на рівні 26,93 грн./$.

Вчорашнє переважання пропозиції валюти над попитом сьогодні посилився на ревальваційним тренді і під впливом результатів вчорашнього аукціону з розміщення облігацій внутрішньої держпозики на 6,7 млрд грн.

Та інформації від НБУ про подальше пом'якшення валютної політики зменшення обсягів обов'язкових продажів валюти з 50% до 30% з 1 березня, дозвіл на репатріацію дивідендів за 2018 рік і намір скасувати резервування коштів під купівлю валюти (правило Т+1)», — розповів UBR.ua директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Фінансисти відзначали, що одночасно з покупцями ОВДП долар сьогодні активно продавали ще й наші експортери.

«В рівній мірі активно валюту продавали металурги і сільське господарство з переробкою. Обсяг виручки зростає. Ті ж аграрії вийшли на плавні продажу продукції і одержання валюти», — вважає Юрій Гріненко.

Він не чекає скорочення валютних продажу після зниження нормативу по конвертації валютної виручки. «Зараз компанії конвертують до 80% своєї виручки, і, швидше за все, продовжать це робити. Оскільки такий обсяг гривневого еквівалента їм потрібен для стабільної економічної активності», — пояснив Гриненко.

Зниження безготівкового курсу долара зазвичай обвалило готівку цінники.

«Готівковий ринок відкрився котируваннями 27,05-27,15 грн./$, до середини дня вони знизилися до 27,03-27,08 грн./$», — уточнює Олег Курінний.

Фінансисти кажуть, що це не остання курсова осідання. І стабілізацію котирування на міжбанку чекають не раніше понеділка, 11 лютого.

«Думаю, міжбанк завтра буде відкриватися в рамках 26,95-27,0 грн./$, і котирування можуть продовжить свій рух вниз. Може не таке агресивне, як останні дні (адже іноземці, швидше за все, вже закінчили свої валютні продажу під ОВДП), але все ж таки», — вважає Юрій Гріненко.

Менш оптимістичний прогноз на завтра зробив Олег Курінний — 26,95-27,05 грн./$.

Нагадаємо, що номінальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України в 2018 році, за прогнозами МВФ, виросте на 14,7% - до 3421,35 млрд грн, в 2019-му - на 11,33%, до 3809,11 млрд грн і в 2020 -му - на 11,42%, до 4244,04 млрд грн.

Як повідомляв портал Знай.uа фінансові експерти стурбовані ситуацією, яка останнім часом склалася на валютному ринку України, адже обмінники та банки масово заполонили фальшиві гроші.

Також портал Знай.uа писав, що власникам авто потрібно готуватися до гіршого, тому що ціни на бензин на українських заправках до кінця року можуть зрости на чотири-п'ять гривень.