Російські найманці приватного військового формування "Вагнер" отримували фальшиві закордонні паспорти у Московському держоргані. Там раніше свої документи отримали офіцери ГРУ Мішкін (Петров) і Чепіга (Боширов).

У Найманців ПВК, закордонні паспорт ідуть за послідовним порядком. Про це йдеться в розслідуванні Bellingcat.

Раніше СБУ оприлюднила списки пасажирів літаків Міноборони Росії, що перевозили найманців, які працювали на ПВК "Вагнер". За другу половину 2018 року було перевезено 1012 найманців у Судан, ЦАР і в інші країни Африки.

"СБУ опублікувала три списки найманців "ПВК Вагнера". У першому списку імена, дати і місця народження, а також номери внутрішніх і закордонних паспортів шістнадцяти ймовірних найманців, семеро з яких, мали закордонні паспорти, видані однією "серією" в 2015 році, а ще 9 отримали такі ж паспорти в 2017 році", - йдеться у повідомленні.

Популярні новини зараз
"Відрізати два міста, прикриваючись миром": відомий екстрасенс визначив плани росії на травень 2024 Гарчать та кусають оточуючих: серед підлітків шириться дивна субкультура Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

Розслідувачі відзначають, що хоча в списку вказані місця народження з усієї Росії, орган видачі паспортів у всіх випадках - московське Відділення 770001.

"Перевірили списки через базу даних російських внутрішніх авіаперельотів, яка є у відкритому доступі. З одинадцяти спроб вдалося знайти сім імен зі списку СБУ. З них три були знайдені за номерами внутрішніх паспортів, а ще чотири за відповідністю ПІБ і дати народження," - йдеться у розслідуванні команди Bellingcat.

Крім того, усі семеро летіли в одне місце призначення. Кожен з них зробив хоча б один переліт, де пунктом призначення був аеропорт Пашковський. Це у Краснодарі, на півдні Росії.

"Основний тренувальний табір "ПВК Вагнера" знаходиться в районі хутора Молькіно. Молькіно розташовується приблизно в 30 хвилинах їзди від аеродрому Пашковський", - повідомляли російські журналісти.

Багато з них літали лише в цей аеропорт. Розслідувачі виявили рейси, на яких по кілька осіб зі списку СБУ подорожували групами в аеропорт Пашковський або з нього. Двоє з них літали за вказаними в списках закордонними паспортами тільки між Санкт-Петербургом і Пашковським.

Першим свідченням про зв'язки "ПВК Вагнера" і ГРУ стала перехоплена телефонна розмова високопоставленого офіцера ГРУ з керівником і "тезкою" ПВК за позивним Дмитром "Вагнером" Уткіним.

Розслідувачі Bellingcat встановили, що офіцер ГРУ - полковник Олег Іванніков, у 2014 році був відправлений на схід України. Він причетний до постачання російської ракетної установки "Бук", яка збила MH17.

У Санкт-Петербурзі базується бізнесмен Євген Прігожин, широко відомий в ЗМІ як "кухар Путіна", який перебуває під санкціями США. Він надає кейтерингові послуги Міноборони Росії і іншим державним органам, а також вважається спонсором "ПВК Вагнера".

Отож, розслідування Bellingcat підтверджує, що особи зі списку СБУ дійсно найманці або пов'язані з "ПВК Вагнера".

Російська влада не просто дозволяє операції "Вагнера" за кордоном (що заборонено російським законодавством), а й активно сприяє проведенню операцій під командуванням міністерства оборони Росії, зокрема ГРУ.

Нагадаємо, путінські найманці-бойовики традиційно вночі ведуть себе нахабніше.

Як повідомляв раніше Знай.ua, проросійські бойовики 30 січня вчергове провокували українських бійців на напрямку Сокільники – Кримське.

Також Знай.ua писав про те, що головний військовий прокурор Анатолій Матіос запропонував перевіряти українців, які проживають на території окупованого Донбасу, на предмет співпраці з бойовиками.