Повір'я і прикмети

Це свято назвали Златоустів вогонь з двох причин. По-перше, це день пам'яті Іоанна Златоуста, в православному календарі. По-друге, сьогодні особливо уважно ставилися до домашнього вогнища, що принесе в дім тільки хороше. У цей день вшановували пічний вогонь, адже взимку сонце не так гріло, і вогонь з печі був своєрідним заступником життєдайного сонячного світла взимку. Робили це, щоб прийшло в дім здоров'я, мир і достаток, а поля щоб стали родючими. Але піч треба було затопити так, щоб всі поліна зайнялися вогнем, а гирло ("устье") печі стало золотим. Для цього ще за рік готували сухі дрова і щипали лучину.

Святому Іоанну Златоусту молилися в цей день, щоб просвятив розум, допоміг у розпачі і в осягненні духовної грамоти. Також сьогодні важливо було вимовити замовляння від зубного болю, для тих, у кого були з цим проблеми: «Лазарева субота, Златоустів день, у кого болять зуби, щоб ті зуби скам'яніли і довіку не хворіли».

Бажано в цей день було уникати порізів, опіків і травм. 9 лютого не радили також робити покупки, дарувати подарунки і мити голову

Популярні новини зараз
Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Кіт випадково спалив будинок і його відправили працювати, щоб відшкодувати збитки Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Прикмети і приказки

Було в цей день не так багато прикмет, але достатньо, щоб прогнозувати погоду на найближчий час.

  • Говорили, що якщо хмари йдуть проти вітру — це до снігу; стекла потіють — до тепла.
  • Після хуртовин розглядали замети: якщо верхівки закруглені — це обіцяло хороший врожай.
  • Народжені 9 лютого хранителі домашнього вогнища. Носити їм слід алмаз.

Нагадаємо, стало відомо, скільки українці будуть відпочивати на вихідних на Великдень. Нам світять справжні канікули. У Кабміні затвердили великодні вихідні. Зокрема, повідомляється, що в 2019 році українцям радять зробити 5 вихідних.

Як повідомляв Знай.ua, ось чому не варто ділитися планами на майбутнє. Бог допомагає знайти вірне рішення і шлях в житті.

Знай.ua повідомляв, в Дніпрі дівчина випадково відгуляла весілля з самою собою.

9 февраля — Златоустів день