У січні 2019 року інфляція в Україні становила 1% порівняно з 0,8% у грудні попереднього року.

Цю інформацію повідомили в п'ятницю, 8 лютого, у Державній службі статистики України.

Згідно з її даними, у річному вимірі зростання споживчих цін сповільнилося за підсумками січня до 9,2% з 14,1% за минулий рік.

Базова інфляція в січні 2019 року порівняно з груднем 2018 року склала 0,3%, до січня минулого року – 8,3%.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Нагадаємо, що ціни на товари і послуги обганяють доходи українців. Все це відбувається через зростання інфляції. Стрибки курсу валют не припиняють лякати. Чого ж чекати від долара цієї весни? Про це розповів голова ради Національного економічного розвитку Олексій Дорошенко, передає "Інформатор".

Чому найбільше коливання долара припаде на 2019 рік?

За словами Дорошенка, 2019 рік буде піковим з виплат за зовнішніми боргами. І Нацбанк буде накопичувати валюту для виплати цих боргів. У той час держава також намагається продати якомога більше цінних паперів, рахунок фактично також зібрати більше валюти.

Ціни та інфляція

Ціни в наших магазинах переганяють наші доходи. На цей фактор сильно впливає інфляція. Так, у 2015 році вона становила 42%, потім в 2018 році інфляція становить 9%, споживча трохи більше - 10%.

Це говорить, що ціни на продукти, товари та різні послуги ростуть дуже швидкими темпами. А через зростання інфляції падають наші доходи.

Щоб не відбувалося різке падіння рівня доходів Нацбанк і уряд вживають заходів, щоб зупинити цей процес.

Як повідомляв портал Знай.uа, експери прогнозують, що до кінця 2019 року долар може перетнути психологічну позначку і досягти рівня 30 грн/дол.

Також портал Знай.uа писав, що з лютого українцям стане доступна нова послуга. Перераховувати гроші за кордон можна буде без відкриття спеціальних рахунків.

Дивіться: Все про транш МВФ Україні