У неділю, 11 лютого, відзначається народне свято Лаврентіїв день. Для віруючих православної церкви це дата вшанування пам'яті святителя Лаврентія Печерського, єпископа. Детальніше про історію та традиції свята дізнайтеся далі в нашому матеріалі.

Лаврентіїв день 11 лютого: історія життя святого

Святий Лаврентій прагнув до самітницького способу життя і був прихильником споглядання світу і молитви до Господа. Однак Печерські отці-настоятелі не дозволили йому перебувати на самоті.

Тоді Лаврін прийняв рішення покинути рідну обитель. Преподобний перебрався в Дмитрівський монастир. Він здобув всенародну любов і славу завдяки своєму дару зцілення, яким його нагородив Господь. Після кончини святителя Кирила Туровського Лаврентій став його повноправним наступником у Києво-Печерській лаврі.

Кирило Туровський та Лаврентій Печерський

Лаврентіїв день 11 лютого: традиції і обряди свята

У народі це свято часто називали днем відьом. Вважається, що вони виходять у цей день спеціально для того, щоб зіпсувати і зробити безплідною землю на полі та городі, заразити хворобами дерева і кущі та навести порчу на їх господаря. Для цієї справи відьми роблять заломи на сухій траві. Той, хто з необережності зріже такий залом, може сильно захворіти або навіть померти.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію
Показати ще

Щоб зберегти в цілості свої земельні наділи і близьких людей від дій злих відьом, селяни за напрямом чотирьох частин світу встромляли в полі будяк. Нечиста сила дуже не любить цю рослину і щосили намагається обійти її стороною. Таким чином можна врятуватися від неї.

Якщо у відьми все-таки вийшло залишити неприємний «подарунок», то прибирати його потрібно дуже акуратно і з особливими пересторогами. Краще всього з цим справляються цілющі знахарі, у яких є величезний досвід за плечима.

Крім того, на Лаврентія наші пращури спостерігали за місяцем: якщо він виріс — погода цього дня простоїть всю першу половину наступного місяця; якщо ж дата випадала на новий місяць — така погода буде другу половину місяця.