Митрополит ПЦУ Епіфаній зробив перші висновки стосовно Томос-туру в Україні та роботи чинного гаранта Петра Порошенка.

Критикувати президента Епіфаній не став, наголосивши про важливість отримання автокефалії:

Томос-тур
Томос-тур

"Я б не хотів критикувати. Він зробив те, що міг зробити в таких складних умовах. У нього є багато заслуг. Найголовніша - він зберіг українську державу. Ми пам'ятаємо, в якому стані була українська армія. Тому що ми як церква теж брали безпосередню участь у допомозі армії - матеріальній та духовній", - пояснив митрополит.

Томос-тур
Томос-тур

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Втім, Епіфаній далеко не з усім погоджується у політиці президента, приміром із тим, що хабарництво в Україні досі не вдалося подолати як явище:

"На мій погляд, не вдалося подолати корупцію. Вона - головна проблема і наш внутрішній ворог. Ми говоримо про агресію з боку Російської Федерації - тут у нас є потужний зовнішній ворог. Але у нас є і не менш вагомий внутрішній ворог - корупція. Вона глибоко проникла у свідомість не тільки української влади, а й українського суспільства, яке, на жаль, не готове так швидко змінитися. Це добре показують опитування, коли у людей запитують: "Ви проти корупції?" - "Так, я проти" - "Але ви за те, щоб можна було вирішити питання якимось іншим, незаконним шляхом?" - "Так". Ось такий парадокс. Зараз іде боротьба за цінності в суспільстві. І, думаю, вона триватиме, тому що ми рухаємося в напрямку Європи", - констатував він.

За словами Епіфанія, головне завдання – зберегти статус і надбання всіх трьох Лавр, вони повинні перейти до ПЦУ:

Почаївська Лавра
Почаївська Лавра

Києво-Печерська Лавра
Києво-Печерська Лавра

"Лаври - духовно-культурне надбання українського народу. І я вірю, що Господь зробить такі умови, що лаври перейдуть у Помісну українську церкву. Думаю, що це відбудеться протягом наступних років, можливо, навіть року. Я би хотів, щоб лаврські монахи самостійно прийшли до усвідомлення того, що немає іншого шляху, крім шляху об'єднання, щоб разом творити нашу новітню історію".

Дивіться: Епіфаній про конкурентів, нову церкву та Кирила

Нагадаємо, річницю патріарха Кирила демонстративно проігнорував весь православний світ.

Як повідомляв "Знай.ua", експерти заявили, що українці можуть втратити Томос про автокефалію. Причиною цього є те, що при входженні на посаду глави Православної церкви України не було делегацій Помісних Церков. Офіційно вони не визнали автокефалію. Також "Знай.ua" писав, Епіфаній звернувся до Путіна.