У понеділок, 18 лютого, відзначається народне свято Троян Зимовий (дата за старим стилем – 5 лютого). Для наших предків це був День військової слави. Детально про історію, традиції і прикмети свята ви можете дізнатися в нашому матеріалі.

Троян Зимовий 18 лютого: історія свята

Так, 18 лютого 101 року відбулася битва руської дружини з римськими легіонами біля Троянового Валу в Придунайській області. Римляни помилково вважали, що завоювати руські землі буде легко. Але слов'янські ратники стали живою стіною і дуже успішно відбили атаку ворогів.

Бій описується в священному слов'янському писанні «Велесовій книзі» і пам'ятці літератури часів Київської Русі «Слові про похід Ігорів». Як свідчать перекази, багато російських воїнів залишилося лежати в землі. Своїми життями вони заплатили за свободу та життя нащадків.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Троян Зимовий 18 лютого: традиції свята

Традиційно в цей день згадують усіх воїнів, які героїчно загинули на полі бою. За них ставлять свічки в церкві і піднімають поминальну чарку.

Вінсент ван Гог. Їдці картоплі (1885 рік)

Також на Трояна Зимового наші пращури спостерігали за погодою: якщо день видався без снігу, значить, літо буде засушливим. Якщо на Трояна стоїть морозна погода, то скоро настане весна, а влітку буде мало дощів. Тепла погода у цей день говорить про те, що скоро настане весна. Якщо температура різко знижується, значить, влітку буде дуже спекотно.