Найбільші в Україні карткові платіжні системи піднімуть тарифи. Відтепер всі банки будуть платити більше на третину. Чи торкнуться зміни простих громадян?

Про це інформує The Wall Street Journal.

Visa і MasterCard вирішили підвищити розмір абонплати для емітентів дебетових і кредитних карт по всьому світу. Не винятком стануть і українські фінустанови.

банківські картки

Нововведення запрацюєв вже у квітні 2019.

Популярні новини зараз
Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

За словами фінансового аналітика Василя Невмержицького, мова йде про щоквартальний внесок, який банкіри виплачують міжнародним системам в якості плати за використання ліцензії і технічну підтримку. Її піднімуть відразу на $5 тис. у разі Visa і на €5 тис. — MasterCard.

гроші

Експерти американського видання переконані, що підвищення розцінок негативно позначиться на бізнесі, так як продавці змушені будуть збільшити свої витрати. І звісно, ж ми побачимо більші ціни в наших магазинах.

Однак банкіри в Україні переконані, що не варто драматизувати. Вони стверджують, що таке підвищення хоч і є істотним зараз банки платять за цією статтею близько $10 тис. на квартал, — у випадку з великими банками значного збільшення витрат це не спровокує. Так що перекласти додаткові витрати на плечі торговців і їхніх клієнтів у банкірів все одно не вийде.

картка, банкомат

Втім, варто врахувати, що згадана абонплата далеко не єдина стаття витрат українських банкірів. Крім щоквартальної, Visa і MasterCard беруть ще й ряд щомісячних платежів, а також комісійні з кожної транзакції. В такому випадку фінустанови можуть підняти розцінки на деякі послуги. Наприклад, лоя громадян може зрости тариф за перевипуск банківських карток.

Нагадаємо, в 2019 році Україні загрожує значне коливання національної валюти. Про це розповів економіст Олександр Охріменко.

Як повідомляв раніше Знай.ua, у держбюджеті-2019 зазначено, що в на кінець цього року долар буде коштувати 29,4 грн. Однак експерти не виключають, що "зелений". перевалить через позначку в 30 грн/дол.

Також Знай.ua писав, що ціни на товари і послуги обганяють доходи українців. Все це відбувається через зростання інфляції.

Економісти розповіли, як поводитиме себе долар цією весною.

Дивіться: Що буде з курсом долара у 2019 році