За останні кілька місяців автогаз значно подешевшав. Чи продовжить падати в ціні паливо та чого чекти автомобілістам навесні?
Про це пише "Економічна правда".

Попри думки автовласників щодо шкоди цього палива для автівки, з кожним роком популярність зрідженого газу в Україні зростає. У першу чергу, це пов’язано з його ціною.

За різними оцінками, в Україні близько мільйона авто мають газо-балонне обладнання (ГБО), але події останніх місяців змусили ще більше водіїв задуматися про модернізацію своїх залізних коней.

Річ у тім, що з листопада вартість газу в Україні впала більш ніж на 5 грн — в середньому до 10,5 грн за літр. На деяких АЗС можна було заправити авто взагалі за 9,3 грн, а це майже втричі дешевше бензину А-95. Хоча раніше різниця була в половину.

Ще цікавіші цифри спостерігалися з початку 2019 року: ціни на зріджений газ продовжували падати, а бензин і ДТ "завмерли". З січня автогаз втратив понад 18% вартості, а дизель і бензин — близько 2%.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Зимова сплячка

Профільні експерти пояснюють таку різницю в цінах на нафтопродукти трьома основними факторами.

По-перше, Україна досі залежить від російського та білоруського ресурсу, тому коливання цін у цих країнах призводить до коригування вартості і на українському ринку.

По-друге, в Україні багато нелегальних заправок, які платять далеко не всі податки.

"Щоб протистояти нецивілізованій конкуренції, "білі" трейдери змушені реагувати на таку поведінку. Навіть якщо жодних економічних підстав для швидкого зниження цін нема, трейдери вимушені це робити, щоб не втратити споживача", — пояснює експерт.

По-третє, сезонний фактор. Якщо бензин та дизпаливо українці купують рівномірно протягом року, то автогаз більш популярний влітку, взимку показники значно нижчі.

Січень-лютий — "сонні" місяці, у цей період газу продається найменше.

Також на початку року загострюється конкуренція, що також відбивається на цінах.

За прогнозами експертів, навесні газ подорожчає, проте раптових та значних стрибків не буде. Це все ще пояснюється низьким попитом.

Зате навесні кількість авто на газобалонному обладнанні відчутно зростає.

Нагадаємо, спеціалісти дали прогноз щодо курсу долара на кінець тижня.

Як повідомляв портал Знай.ua, ціни на товари і послуги обганяють доходи українців.

Також Знай.ua писав про те, що платіжні системи Visa та MasterCard підняли тарифи для банків. Що це означає та за що нам доведеться переплачувати?

Дивіться: Чого чекати від курсу валют у 2019