Перша платна дорога в Україні з'єднає Львів та міжнародний автомобільний пункт пропуску "Корчова-Краковець". Експерти розповіли, скільки водії заплатять за проїзд.

Про це повідомив в. о. голови "Укравтодору" Славомір Новак, - передає УНІАН.

Він також уточнив, що будівництво сучасного автобану планують почати до 2020 року.

При розрахуванні вартості користування концесійною дорогою в Україні, спеціалісти брали до уваги розцінки в Європі.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Так, за попередніми підрахунками, плата за проїзд по першій концесійній дорозі складе 7-10 євроцентів за один кілометр.

"Середня вартість будівництва автобану в Європі - €10 млн за один кілометр. В Україні ж вийде не більше €5-6 млн. Відповідно і ціна проїзду буде не більше 7-10 євроцентів", - сказав Славомір Новак.

Втім, у вересні минулого року міністр інфраструктури України Володимир Омелян називав іншу цифру, яка в рази відрізняється від озвученої Славомиром Новаком. За його оцінками, вартість проїзду першої платної дороги повинна була скласти від 20 до 70 євроцентів.

Першаплатна дорога в довжину складе 84,4 км. Якщо вірити підрахунками глави дорожнього відомства, автомобілісту доведеться заплатити від €6 до €8,5 (від 184 до 260 гривень за нинішнім курсом). У разі ж, якщо вартість проїзду буде такою, яку озвучив Володимир Омелян, то водії заплатять приблизно €17 - €60 (від 522 до 1842 грн).

Варто додати, якщо в Європі така ціна є доступною для більшості водіїв, то для українців це надто дорого. Наприклад, в Італії за 100 км шляху потрібно заплатити €5 (5 євроцентів за кілометр). А в Польщі проїзд коштує вдвічі дешевше.

Нагадаємо, експерти з'ясували головну причину швидкого руйнування головної траси країни.

Як повідомляв портал Знай.ua, одна з найгірших доріг в Україні отримає цементобетонне покриття. Для ремонт вдруге виділили космічну суму.

Також Знай.ua писав про те, що не зважаючи на підвищення цін по всій Україні, ми регулярно читаємо стрічці новин про небезпечні випадки за участі маршруток.

Дивіться: Дорожники здивували способом ремонту дороги