Олексій Рибний

У понеділок, 25 лютого, віруючі православної церкви відзначають день пам'яті митрополита Алексія — державного діяча і дипломата 14 століття. В церковних текстах він іменується митрополитом Московським і всієї Русі, чудотворцем.

Святитель Алексій Московський, всієї Русі чудотворець

В народі свято прозвали Олексій Рибний, так як у цей день починає танути сніг і добре ловиться риба. Відповідно, в цей день готували смачні рибні страви. Головним з них були пиріжки розтягаї. Їх назва походить від слова «розтягувати». Розтягаї подавали до рибного бульйону, а під час їжі його іноді заливали прямо в пиріжок; щоб це було легше робити, зверху пиріжка залишали отвір, який доводилося розтягувати.

Крім того, в день Олексія існувала традиція виносити на мороз посівні насіння. Люди вірили, що так вони дадуть найкращий урожай. Так само наші предки чинили і з пряжею, при цьому примовляючи: «Морозиш пряжу після Власія (його день відзначався напередодні) – будеш з грошима на масляну». Вважалося, що після цього замовляння морожені нитки будуть набагато рівніше.

зимова риболовля

Популярні новини зараз
Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року
Показати ще

Ще серед народу ходили прикмети про погоду: чим холодніше на Олексія — тим теплішим буде березень; якщо на Олексія піде сніг – буде дощове літо.

Святкування на честь Іверської ікони Божої Матері

25 лютого за новим стилем, один із днів, коли віруючі православної церкви вшановують пам'ять Іверської ікони Пресвятої Богородиці. Як відомо, Іверська ікона, також звана Вратарницею або Воротаркою, зображає Діву Марію з Немовлям.

Іверська ікона Божої Матері

Варто уточнити, що оригінал святого образу до наших часів добре зберігся і знаходиться в Іверському монастирі на горі Афон у Греції. Якщо вірити церковним переказам, ікону написав євангеліст Лука, сподвижник апостола Павла. А 25 лютого святкується день обрітення Іверської ікони Божої матері, так як саме в цей день ченці монастиря на горі Афон знайшли чудотворний образ.

Іменини в цей день

Олексій, Антон, Євген, Марія.