26-річний Богдан Шевчук із Рівненської області отримав групу по інвалідності ще з дитинства, він теоретично був непридатним до служби, але хлопця все одно забрали в армію.

Минуло всього кілька днів, як його доставили у медчастину. Зараз здоров'я молодого хлопця підірване. Люди, які підробили документи й відправили Богдана служити, досі перебувають на займаних посадах. Поліція відкрила кримінальне провадження.

Богом даний: як людину з інвалідністю забрали до ЗСУ

Богдан Шевчук живе з мамою у місті Острог, батько помер до його народження. Ще в 1999 році семирічному хлопчику лікарі поставили діагноз – ідіопатична тромбоцитопенічна пурпура (хвороба крові). Відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу ЗСУ, люди з таким діагнозом – непридатні до військової служби.

Минулого року йому прийшла повістка, і медична комісія досі визнає його непридатним. Та це ще спробуй довести.

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч
Показати ще

"…у військкоматі мої документи (меддовідки, направлення) взяв майор Іван Якубенко. Глянув на них, як на непотріб, і сказав, що завтра я повинен прийти в пересильний пункт. Він додав: якщо я не з'явлюся, то вважатимусь ухильником. Коли я спробував заперечити, він сказав: "Щеня, закрий рота, інакше я тобі тут влаштую. Щоб завтра був на місці!" Гаразд, думаю, закрию це питання. Приїжджаю на медкомісію, починаю проходити лікарів. Зазначу, що справу і направлення мені на руки не віддали, з ними ходив один із помічників Якубенка, який і давав їх лікарям. Підходжу до одного лікаря, він запитує, чи є у мене скарги? Відповідаю – є!", - згадував він в коментарі "Обозреватель".

На справу хлопця подивилися і сказали, що документ "порожній. Він пройшов всіх лікарів і чекав на рішення.

"Виходить майор Якубенко й каже, щоб я йшов оформляти картку "ПриватБанку". Запитую: "Навіщо?" А він: "Для отримання армійської зарплатні. Ти пройшов медкомісію". Я не повірив своїм вухам. Відкриваю справу, яку мені вручили, там стоять усі підписи й написано – "придатний до військової служби".

У Полтаві почалася служба Богдана. Кілька днів "бігав" по вітру, підхопив пневмонію – не надто приємне "виконання обов'язків".

"Тоді мене доставили в Полтавський військовий гарнізонний госпіталь, де я лікувався 25 днів, після чого знову повернувся у частину. Вакцинація мені, виявляється, проводилася у 1991 році – і це за того, що я народився в 1992-му! Загалом, підробляли все. Робилося це поспіхом на медкомісії. Наприклад флюорографія, за їхніми словами, була не моя, а 50-річної людини вагою 120 кг! Вона, до речі, була обрізана, ніби там раніше було вказане інше ім'я та прізвище. Згодом я побачив інші підробки. Так, на деяких довідках стояли дивні дати. Судячи з висновку, кров у мене взяли 13 жовтня 2017 року, водночас у графі "видача результатів" значилося – 7 жовтня 2018-го".

Після тижня на полігоні візити у медичну частину стали постійними, хлопець боявся, що просто помре. І було не до жартів. Рівень тромбоцитів у крові був у 15 разів нижчим за норму. Місяць в окремій палаті, а потім – на списання, і додому.

"Але поки наші звернення до всіх можливих інстанцій ні до чого не привели, працівники військкомату продовжують працювати й "косити бабло". Я сам із цим стикався. У військкоматі до мене підходили посередники, які за 1 000 доларів пропонували позбавити від постійного проходження медкомісії".

Загалом хлопець пробув в армії три місяці (більшу частину часу – в медчастині і госпіталях). Він вважає, що люди, які відправили його служити, підробили документи і повинні понести кримінальну відповідальність.

Богдан із матір'ю почали звертатися в різні інстанції з вимогою покарати винних.

На сьогодні ГУ Нацполіції в Рівненській області відкрило кримінальне провадження за ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України (службове підроблення). Богдан оформлює групу інвалідності.

Дивіться: привіти з передової та тест-драйв нових берців

Нагадаємо, експерт оцінив готовність української армії відбити удар.

Як повідомляв "Знай.ua", ЗСУ показали, як знищують російських шпигунів у повітрі. Також "Знай.ua" писав, що Україна випробувала нові БТР-4 для армії.