Безпілотники використовують і українська армія, і російська. Волонтери спільноти «Інформнапалм» провели аналіз військових фото і відео і нарахували 9 типів безпілотних літальних апаратів, які були виготовлені в Росії та помічені на Донбасі. Про це повідомляє Радіо Свобода.

«Щоденно здійснюється виявлення відповідними силами і засобами до 5-6 апаратів безпілотної літальної авіації противника. Покращення погодних умов та обстановка, яка складається в даний час, показує збільшення польотів таких літаків», - зазначає представник операції Об'єднаних сил Ігор Ткачук.

Однак відреагувати на появу БПЛА авіація не завжди може оперативно через протяжність лінії фронту - понад 400 кілометрів. Малопомітний безпілотник, що летить на висоті, в таких випадках повинні знищувати сили протиповітряної оборони (ППО).

У той же час система протиповітряної оборони в тилу перекриває різні висоти - це комплекс «Стріла-10», більш потужна ніж «Оса». Крім того, в окремих випадках проти безпілотників використовують навіть «Бук-М1». Великою ракетою по маленькому беспилотнику б'ють через те, що менш потужні комплекси не здатні захопити невелику ціль, кажуть військові.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

«Радіолокаційний комплекс (РЛС) - це те ж, що ліхтарик. Чим могутніше ліхтарик - тим більше можна побачити. Або указкою шукаємо на дошці якусь маленьку риску, або ми ліхтариком шукаємо. Таке розуміння РЛС «Оса» і «Бук», - продовжує представник навчального центру ЗСУ Євген.

Але ракетні комплекси далеко від передової. А поблизу лінії розмежування для боротьби з безпілотниками, як правило, є або стрілецьке озброєння, або зенітна установка ЗУ-23-2, розповідають військовослужбовці. Потрапити в невелику ціль на висоті навіть в кілька сотень метрів непросте завдання.

«Необхідна стрільба не однієї установки, а взводу. Створити так зване «поле осколків». Тому що снаряд 23 мм вибухає в межах 6.5 - 11 секунд», - пояснює Євген.

Зенітні установки в боях на Донбасі частіше використовують для роботи по наземних цілях за принципом «вдарив і втік».

Нагадаємо, що українські військові можуть швидко повернути Донецьк, який зараз тимчасово окупований.

Як повідомляв портал Знай.uа, завод їм. Малишева і ХКБМ ім. Морозова успішно закінчили випробування і готові перейти до серійного виробництва БТР-4 для українських військових.

Також портал Знай.uа писав, що українці з інвалідністю зможуть служити в армії нарівні зі здоровими громадянами.