Українцям все частіше почали відмовляти у перетині кордону. Попри дотримання умов безвізового режиму, Європейська агенція кордонів і берегової охорони Frontex 20 лютого опублікувала свій щорічний "аналіз ризиків", якими керуються прикордонники.

Безвіз не працює?

Минулого року за версією Frontex, кількість відмов зросла аж на 55% – 57 593 відмови проти 37 114 у 2017 році. Фактично, три з десяти відмов на кордонах ЄС – українські.

Абсолютну більшість відмов, приблизно 53 тисячі, було видано на наземному кордоні ЄС, переважно на польській ділянці. На повітряне і морське сполучення з усіма країнами ЄС і Шенгену припало лише приблизно 4 500 відмов.

Популярні новини зараз
Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Нові тарифи на воду та каналізацію: за кожен кубометр – 86 гривень Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

ТОП-5 держав за кількістю відмов, 2015-2018, Frontex

Причому на наземному кордоні не тільки більше відмов, але їх і отримують частіше. Це добре видно на прикладі Польщі. Якщо узяти загальну кількість в’їздів до Польщі через українсько-польський кордон громадянами України у 2018 році (9,5 млн), то виходить, що на польській ділянці наземного кордону відмовляли у в’їзді в 1 з 215 випадків (приблизно 0,5%), повідомляє ЄП.

В аеропортах не впускали значно рідше, менше ніж одна відмова на тисячу або 0,1%. І ця частка минулого року навіть знизилася – у той час як на наземному кордоні недопуски зростали.

Частота відмов у в’їзді до Польщі, 2017-2018 роки, Прикордонна служба Польщі

Можна виділити дві основні причини "недопуску" до ЄС: на першому місці – відсутність належної документації, що підтверджувала б мету візиту та умови перебування (22,7 тисячі відмов), на другому – "відсутність достатніх засобів для існування", тобто фінансового забезпечення (15,6 тисячі відмов). Варто зазначити, що друга причина не завжди є провиною українських мандрівників.

Крім того, інколи прикордонники можуть вимагати, аби ви показали наявність достатньої кількості готівки для перебування певний термін часу – таким чином уникають "заробітчан по безвізу", які на дозволені три місяці замість того, аби їхати туристом, намагаються отримати роботу.

Грають роль і інші фактори: відсутність чинної візи або дозволу на проживання (це – випадки, коли людина їде не з "біометрикою", а з паспортом без чіпу); вичерпання дозволених 90 днів перебування та заборона в’їзду до Шенгену за попередні порушення – стали причиною 5 тисяч відмов кожен.

Проти України грають такі фактори, як високий темп зростання відмов у в’їзді і висока частка громадян України серед усіх осіб, яким було відмовлено на кордоні з країнами ЄС. Зокрема, зростання цього показника на понад 50% є одним з формальних критеріїв, які уможливлюють запуск механізму призупинення безвізових режимів.

Не секрет, що частина людей порушує правила не навмисно, а через незнання. Тому основні правила підготовки до поїздки за безвізом повинні продовжувати лунати і висіти на всіх можливих майданчиках, від зупинок транспорту до ТБ, від шкіл до центрів зайнятості.

Дивіться: помічник керівника Державної прикордонної служби про причини відмови у виїзді за кордон

Нагадаємо, громадянам України для безвізового в'їзду в країни ЄС необхідно отримати спецдозвіл..

Як повідомляв "Знай.ua", експерти порівняли зарплати в Україні та Польщі. Також "Знай.ua" писав, стало відомо, як змінилися ціни на продукти, транспорт та ліки.