Як бути, якщо дитині в школі насильно нав'язують російську мову? Батьки, чий син став жертвою такої дискримінації, повинні звертатися зі скаргою до уповноваженого з української мови. Про це виданню Еспресо.TV заявив співкоординатор руху "Простір Свободи" Тарас Шамайда.

"Механізми дії закону виписані ретельно, щоб захистити права кожного. Є потреба в органах контролю, щоб людина,чию дитину насильно русифікують в школі, могла написати скаргу. Тоді від Уповноваженого по захисту української мови в школи надійде розпорядження про припинення порушень. Якщо порушення не припиняться - штраф. Це не означає, що не може бути інших мов, крім російської. Наприклад, У 2018 році 98% перших класів у Донецькій області - україномовні. У російських класах можна навчатися російською мовою за заявою батьків", - зазначив Шамайда.

За словами Шамайды, у кожного є право отримувати послуги і інформацію рідною мовою. Якщо це право порушується, то існують органи, куди можна подати скаргу, щоб усунути проблему дискримінації, підкреслив Шамайда.

"Сайт облради, ЗМІ, сайт, який продає товари та послуги в Україні, має бути українська. Але це не означає, що не може бути інших мовних версій сайту. Оголошення на спортивних змаганнях, на будь-яких інших заходах можуть дублюватися на будь-якій мові ".

"Наш принцип такий: крім української мови можуть бути інші, а не замість", - додав він.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Нагадаємо, раніше ми писали, що скандальна телеведуча рознесла в пух і прах Ларису Ніцой: паразитує українською мовою.

Нещодавно відома українська телеведуча Яніна Соколова у прямому ефірі розкритикувала Лариса Ніцой. Журналістка висловилася дуже гостро на адресу письменниці під час онлайн-трансляції. Вона назвала Ніцой псевдо-письменницею Відео викладене на сторінку "Вечір з Яніною Соколовою" у Facebook.

Раніше ми писали, що народний депутат Михайло Добкін, який ще у часи свого правління в Харкові відзначився "яскравим лексиконом", не зміг стриматися і після прямого ефіру однієї з програм за участю журналістки Яніни Соколової.

Політик різко став "мовним експертом і розкритикував її за використання чужих слів, при цьому без нецензурщини не обійшлося.

Нагадаємо, що зі студії Яніни Соколової вибігла співачка. Журналістка часто ловила її на завчених фразах і маніпулятивних заявах.