Українська компанія "Нафтогаз" виграла арбітраж у Гаазі про визнання РФ винною у втраті компанією активів через анексію Криму.

Про це стало зрозуміло зі слів голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва під час брифінгу.

НАК "Нафтогаз України"
НАК "Нафтогаз України"

"Нафтогаз України отримав рішення арбітражу в міста Гаага, де розглядалося питання позову Нафтогазу до РФ про втрачених активах у Криму та на шельфі Чорного моря. Рішення є позитивним. Ми змогли довести у трибуналі, що юрисдикція щодо захисту інвестицій поширюється на цей випадок, по-друге, ми змогли довести, що Росія як держава винна у втраті цих активів і повинна за це відповідати, тобто надати компенсацію", - підкреслює Коболєв.

За його словами, Росія повинна виплатити приблизно 5 млрд доларів.

Популярні новини зараз
В Україні вводять новий вид оренди: пощастить тим, хто винаймає житло Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

"Остаточне рішення по сумі буде предметом наступного слухання, яке ми очікуємо в цьому році, і сподіваємося на початку наступного року отримати рішення про суму компенсації", - додає голова Нафтогазу.

До того ж, як каже Коболєв, захоплення активів "Нафтогазу" сталося у момент анексії Криму Росією.

Андрій Коболєв
Андрій Коболєв

"На моє переконання, операція по Криму готувалася заздалегідь. Бо спланувати такі речі, як спроби створити документальну базу, що якісь активи забирали до анексії, така думка за ніч не народжується, і явно доводить вкотре, що Росія планувала операцію по захопленню Криму задовго, як вона почалася", - резюмує Коболєв.

Варто нагадати, що Суд призупинив дію урядової постанови про зниження норми споживання для побутових споживачів без лічильників до 3,29; 5,39; 10,49 куб. м на одну людину.

Про це повідомляє "Хвиля" з посиланням на прес-службу НАК "Нафтогаз України".

Нагадаємо, У "Газпромі" закінчилися гроші: "Нафтогаз" вибиває борг з країн

Як раніше повідомляв "Знай.ua" У Кличка пояснили, як можна втратити субсидію: всього три умови

Також Знай.ua" писав про те, що Коболєва відновили на посаді керівника "Нафтогазу": Гройсман попросив збільшити йому зарплату