Масляна в 2019 році відзначається з 4 по 10 березня. Вже з 11 березня починається Великий піст перед Великоднем.

Масляна є традиційним східнослов'янським святом, яке зберегло у своїй обрядовості ряд елементів слов'янської міфології. Таким чином наші пращури залучали весну, де кожен жовтий млинець був символом сонця.

Масляний тиждень ділиться на два періоди: з понеділка по середу - вузька Масляна, з четверга по неділю - широка Масляна.

У дні Вузької Масляної дозволяється займатися господарськими справами, а в період Широкої Масниці таку роботу варто відкласти.

Популярні новини зараз
В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

Вважається, що протягом масляного тижня не можна вживати алкоголь, а також відчувати негативні емоції. Обов'язково гостей важливо зустрічати в прибранном будинку, інакше бардак буде супроводжувати весь рік.

Цікаво, що давньослов'янське свято, який зараз називається Масляна, в минулому називався Комоедицей. Ця назва пішла від слова "Коми" - так називалися своєрідні хлібці. Їх готували переважно з вівсянки. Робили також з ячмінної або горохового борошна, додаючи в тісто подрібнені горіхи і сушені ягоди.

Вживали коми в останній день Комоедицы. Тривало святкування 2 тижні. Свято наступав за тиждень до весняного рівнодення. І ще тривав один тиждень після нього. Таким чином люди проводжали зиму та зустрічали весну, тепло і сонце.

Ось чому в цей період було прийнято пекти млинці - вони символізують сонце. Їх прийнято подавати на стіл гарячими, щедро поливаючи маслом. В цьому є певне значення і сенс: як тане масло на млинцях, так тануть і снігові замети на сонці.

Нагадаємо, Масляна 2019 витрусить з українців останнє: у скільки обійдеться головне ласощі. Вартість млинців на Масляну за рік збільшилася, але ця сума не є критичною для українців.

Як повідомляв Знай. ua, як називаються всі дні тижня свята, їх традиції та обряди. Масляну в цьому році відзначають з 4 по 10 березня.

Знай. ua писав, що Масленица: історія, головні традиції і важливі заборони свята. За стародавніми повір'ями, ідея цього свята полягає в пробудження природи, весни і проводах холодної зими.