Деяким категоріям пенсіонерів скоро нарахують два транші по 1200 грн. І хоча у Гройсмана відкидають причетність виборів з такою нечуваною щедрістю, все ж ініціював додаткові виплати саме нинішній глава держави.

Хто отримає разову допомогу?

гроші

Ті українці, кому в березні проіндексують пенсію на незначну суму - 100-200 грн, вони можуть розраховувати на додаткові 1200 грн. Ці виплати громадяни зможуть отримати у квітні 2019.
Але, як додали в уряді, пощастить не всім.
Як зазначив віце-прем'єр-міністр Павло Розенко, додаткові кошти Пенсійний фонд отримав з розмитнення євроблях.

"Виплата буде здійснена тим, хто має великий страховий стаж понад 35 л. чоловіки/30 л. жінки (вихід на пенсію після 2011 року) і 25/20 років (вихід на пенсію до 2011 року), але через низьку зарплату не отримають проіндексовані виплати згідно із Законом. Додаткова виплата становитиме 2400 гривень (два транші: 1200 березень і 1200 квітень). Додатковий ресурс у розмірі 4,4 млрд гривень було отримано Пенсійним фондом за рахунок надходжень від розмитнення автомобілів на "єврономерах" – відзвітував Павло Розенко.

пенсіонери

Міністр соцполітики Андрій Рева також додав, що тих, кому заплатять 2,4 тис. грн – близько двох мільйонів. Ще десять мільйонів пенсіонерів після березневої індексації отримають в середньому 255 грн, ну а реальне підвищення – не на ганебні 100-200 грн, а більше отримають вісім мільйонів громадян.
Сума, на яку проіндексують пенсію, для кожного буде індивідуальна. Саме під час цього процесу буде зрозуміло, які вади має пенсійна реформа та, зокрема, індексація.
Стало зрозуміло, що за новою формулою, яка відштовхується від середньої зарплати по країні, люди, які хоч і заробили необхідний страховий стаж, але через низькі заробітні плати мають жебрацькі доходи і після виходу на заслужений відпочинок.
Щодо даної формули, в уряді збираються переглянути норми та встановити більш справедливий розрахунок. Тому поки що вирішили додати до пенсій 2400 грн разово.

копійки

Нове підвищення ще більш заплутане

Про разову соцдопомогу повідомили на засіданні уряду за участю президента Петра Порошенка.

"Будуть і ті, хто отримають 800-900-1000 грн (після індексації пенсії, - ред.), їм компенсувати не потрібно. А тим, хто отримує 100 і 200 - вони отримають 2 410 гривень протягом березня і квітня як компенсація індексації 2015-2016 років", - заявив Порошенко.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще
Та "компенсація індексації", про яку говорить глава держави – це прожитковий мінімум, помножений на інфляцію в 2015-2016 рр.

пенсіонерка

"У разі, якщо розмір підвищення буде менше, ніж 100 гривень, то буде застосовуватися доплата. По-іншому кажучи, мінімальна виплата, яку отримає український пенсіонер в березні, яким буде перерахована пенсія, буде не менше 100 гривень", - сказав Андрій Рева.

Виплати будуть, проте в уряді так і не вирішили, хто саме отримає по 100 грн, а хто - по 200.
Втім, ця плутанина в пенсійному питанні - далеко не єдина.
В самій пенсійній формулі, яка на перший погляд має бути простою і зрозумілою, зазначено, що пенсія за віком – це перемножений показники середньої зарплати в країні, коефіцієнта страхового стажу та індивідуальний коефіцієнт заробітку. Так її трактували після реформи всі – від держчиновників до експертів.

Після індексації, середній показник зарплати множиться на коефіцієнт, в якому враховувати 50% підвищення середньої зарплати і 50% інфляції. У Мінсоцполітики днями порахували, що показник середньої зарплати у формулі потрібно проіндексувати на 17%. Попередній показник був 3 764 грн, а тепер, стало бути, складе 4 403 грн.
Але в яких реаліях ця зарплата середня – питання відкрите. У Пенсійному фонді України середню зарплату по країні за 2018 р. позначили на рівні 7 810 грн, за 2017 р. – 6 273 грн, за 2016 р. – 4 482 грн.

Передвиборчі маніпуляції

Ще в першій половині лютого президент говорив, що сприятиме індексації пенсій мають кошти, які надходять від розмитнення автомобілів на єврономерах.
Напрошується запитання, чому індексація пенсій, яка розпочалась 1 березня 2019 року – перша автоматична – була прописана в пенсійній реформі від 2017 року.
Таким чином, кошти на індексацію в держбюджет повинні були закласти апріорі. Однак сьогодні повідомляється, що цей процез здійснять за рахунок грошей, які бюджет отримав від розмитнення машин.

Виплата 2 400 грн пенсіонерам, як уточнили, теж стала можливою завдяки все тим же надходженням. 13 млрд грн, які капнули за рахунок розмитнення – не гумові. Як відомо, пенсійний фонд на сьогодні має дефіцит у 16 мільярдів. Якщо кошти з розмитнення частково перекривають цю нестачу, все одно індексація відбувається на тлі дефіциту.

Віце-прем'єр-міністр Павло Розенко заявив, що на ці виплати (разові, 2,4 тис. грн, - ред.) піде 4,4 мільярда гривень від розмитнення "євроблях". Мабуть, Розенко не стежить за виступами міністра соціальної політики Андрія Реви, який 17 січня 2019-го заявив, що чистий дефіцит Пенсійного фонду становить 29 мільярдів гривень, - пише Юрій Бутусов. - При цьому бюджет Пенсійного фонду становив до рішення президента і прем'єра 398 мільярдів, а доходи всього 230 мільярдів. Різниця покривається різними видами дотацій. Гроші від "євроблях" не гасять дефіцит, збільшено розмір дотацій, дефіцит зросте".

Разова виплата пенсіонерам в березні і квітні природно виглядає, як популізм та підкуп виборців. До того, ж питання економіки, пенсій не компетенція президента. Глава держави у першу чергу відповідє за зовнішню політику та оборону країни.
Підвищення і разові виплати перед виборами проводили і "попередники". Як пам'ятаємо, перед виборами 2004 року Віктор Янукович також підняв пенсії.
А Юлія Тимошенко ініціювала видачу 1 тис. грн вкладникам Ощадбанку СРСР у 2009 році.

"Наші опоненти кажуть, що це буде підкуп, - парирував Петро Порошенко. - Так, протягом наступних п'яти років, в рамках нашої боротьби з бідністю ми будемо підкуповувати пенсіонерів, збільшуючи їм пенсію, працюючих людей, збільшуючи їм зарплату, сім'ї та багатодітних матерів, збільшуючи їм допомогу".

Нагадаємо, фахівці підрахували, скільки тортів відомого солодкого бренду можуть купити пенсіонери сьогодні на середні виплати.

Як повідомляв портал Знай.ua, українці готують колективний позов на ПриватБанк. Є підозра про злиття даних клієнтів до Росії.

Також Знай.ua писав про те, що у Києві змінять правила продажу соціального хліба. Хто та як може отримати дешевий продукт.

Дивіться: Пенсії в Україні в 2019