У вівторок, 5 березня, в приміщенні Митрополичого будинку Національного заповідника "Софія Київська" відбулася урочиста церемонія передачі меча скандинавського типу.

Про це повідомляють "Факти".

Наразі вже відомо, що стародавній артефакт був знайдений у 2015 році так званими "чорними археологами" у Львівській області. Відзначається, що зловмисники відразу ж переправили спочатку до Білорусі, а вже потім у Росію. Вже звідки у 2016 році через естонський кордон стародавній меч спробували вивезти до однієї з країн ЄС.

Проте під час проходження митного контролю естонські силовики виявили контрабанду. Однак українські вчені змогли переконливо довести, що вона зроблена на території нашої країни. Тому меч був переданий Україні.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Відомо, що поки тривало розслідування меч зберігався у правоохоронців, як речовий доказ. За цей час співробітники СБУ викрили ціле угрупування, яке торгувало предмета старовини.

До нього входили громадяни України та Білорусі. Їм інкримінували нелегальний вивіз з території нашої країни більше 1000 артефактів.

Разом з тим варто відзначити, що під час минулорічних розкопок в Пологівському районі Запорізької області українські археологи розкопали унікальний бронзовий скіпетр, який став справжньою науковою сенсацією. А все тому, що знахідка не має аналогів в Україні.

Як заявили дослідники, цей символ влади належав чоловікові ямної культури (доба ранньої бронзи, ХХХИ / ХХХ-XXIII ст. до н. е..), якого журналісти охрестили "степовим царем".

Разом з іншими бронзовими виробами, знайдений був археологічною експедицією Бердянського державного педагогічного університету та археологічного товариства "Ольвія-Арго".

Нещодавно, після ретельної реставрації сенсаційна знахідка повернулася до Бердянську. Тепер вчені і художники археологічної лабораторії відновлюють первісний вигляд одного з найдавніших символів влади, коли-небудь знайдених в Україні.

Вже третій тиждень фахівці з археологічного малюнку скрупульозно фіксують кожну дрібницю унікальної знахідки. Адже, як з'ясували археологи, карбування на бронзу наносили в кілька етапів.

Нагадаємо, вчених шокували стародавні способи визначення вагітності.

Як повідомляв "Знай.ua", вчені розгадали секрет знатного вікінга з острова Бьерке.

Також "Знай.ua" писав, що екзотичний ритуал, від якого кров холоне в жилах.

Молоді курсанти вперше присягали на вірність народу на стародавньому мечі