Курс гривні до долара з початку 2019 року зміцнювався під впливом ринкових факторів.

Про це повідомляє "Хвиля".

Зокрема, у регуляторі розповіли, що подібну ситуацію на валютному ринку зумовлюють насамперед наступні чинники.

  • сприятлива зовнішня цінова кон'юнктура для товарів українського експорту, зокрема аграрної та металургійної продукції, і стабільні надходження експортної виручки;
  • наближення термінів сплати річних податків до державного бюджету, що стимулює бізнес активніше продавати іноземну валюту;
  • слабке зростання імпорту товарів і низькі обсяги репатріації дивідендів в інвалюті за кордон;
  • чистий продаж валюти населенням.

Також у НБУ додали, що всі вище зазначені чинники забезпечують зміцнення гривні. При цьому у регуляторі зазначили, що в Україну почали "заходити" значні іноземні інвестиції, проте наразі вони дещчо уповільнились.

"Зазначені фактори забезпечують переважання пропозиції валюти над попитом на міжбанківському валютному ринку. У той же час приплив іноземного капіталу в державні цінні папери, який спостерігався з середини січня, на сьогодні сповільнилося і не відіграє значної ролі в зміцненні курсу гривні", - говориться в коментарі.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Разом з тим варто відзначити, що віце-прем'єр-міністр Павло Розенко розповів, що економіка України зростає більш швидкими темпами, ніж прогнозували міжнародні фінансові інститути. Крім того він додав, що мінімальна заробітня плата в Україні постійно збільшується, що означає значне зростання економіки.

"Ще три роки тому мінімальна заробітна плата в Україні становила 50 доларів, а сьогодні вона зросла вже втричі. Тобто українська економіка зростає більш швидкими темпами, ніж нам прогнозували міжнародні фінансові інститути", - зазначив Розенко.

Він додав, що ще у 2013 році МВФ прогнозував, що Україна зможе відновити всій економічний потенціал лише у 2022 році.

"Але вже сьогодні ми можемо сказати, що рівень заробітних плат в 2019 році в доларовому еквіваленті досягне докризового, довоєнного 2013 року", - сказав він.

Нагадаємо, українцям пообіцяли навести порядок в платіжках.

Як повідомляв "Знай.ua", кому обіцяють подачку перед виборами.

Також "Знай.ua" писав, що міністр-дієтолог пригрозив субсидіантам: можна проїсти один раз

На скільки зростуть зарплати в Україні у 2019 році, Цифра