Готівка в в Україні повільно вмирає. Про це свідчить намір Національного банку України (НБУ) знизити ліміт на готівкові розрахунки між юридичними і фізичними особами. Причому це зниження відбудеться різко і безкомпромісно - з 50 000 до 15 000 гривень. Зміни передбачені але проектом постанови НБУ "Про затвердження змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні".

Зараз за один день ви можете витратити до 50 000 гривень готівкою. Проект постанови передбачає зниження даного порогу до розміру, що не перевищує 10% від суми, встановленої для фінансових операцій з готівкою, які підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу".

На сьогодні ліміт готівки в 50000 стосується тільки розрахунків за покупку будь-яких товарів. Проте в проекті постанови пропонують розширити дію цього правила на "готівкові розрахунки фізичних осіб - довірених осіб суб'єктів господарювання, які отримали готівку для виконання окремих цивільно-правових дій від імені та за рахунок такого суб'єкта господарювання". Таке формулювання досить прозоро натякає на оплату праці, розрахунки за виконані роботи та інші операції з готівкою. Тобто підприємства змушені будуть не знімати готівку з рахунків, щоб розплатитися з працівниками, як часто робиться зараз, а переводити гроші на банківські картки співробітників.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

У НБУ кажуть, що зміни правил мають на меті насамперед звуження сфери використання готівки, подальше збільшення частки безготівкових розрахунків і виведення готівки "з тіні". Також одним із завдань новацій є "забезпечення стабільності надходжень готівки в банківській системі".

Нагадаємо, раніше ми писали, що зростання пенсій спровокував різке подорожчання хліба - з українців витрясуть останнім.

Нагадаємо, натовпи українців прут на Польщу: оприлюднений страшний прогноз.

Як повідомляв Знай.uа, курс валют на вихідні: гривня набере вагу на свята.

Знай.uа писав, Національний банк пояснив різка зміна курсу до 8 Березня.