У понеділок, 11 березня, відзначається народне свято Порфирій Пізній (за старим стилем – 26 лютого). Для віруючих православної церкви це день вшанування пам'яті святого Порфирія Газського, архієпископа. Назва «Пізній» пов'язана з мінливою погодою. Хоча весна наближається, довіряти ранньому теплу не можна, так як за відлигою обов'язково вдарять морози.

Порфирій Пізній 11 березня: історія життя святого

Порфирій народився в 346 році в Фесалонніках. Багаті батьки дали юнакові гарну освіту. У 25 років він відправився на Нітрійську гору, де познайомився зі святим Ієронімом і разом із ним пішов в Єрусалим, щоб вклонитися Животворящому Хресту Господньому.

Деякий час Порфирій був в Йорданській пустелі. Там він постійно молився. Потім він тяжко захворів і був змушений повернутися в Єрусалим. За церковним переказом, він отримав зцілення після того, як уві сні йому з'явився Ісус Христос.

Після цього Порфирій зустрівся з патріархом Єрусалимським, який висвятив його в сан священика і призначив зберігачем чесного Животворящого Хреста Господнього. В кінці IV століття його призначили єпископом міста Гази (Палестина).

Популярні новини зараз
ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс
Показати ще

Більшість місцевих були язичниками, які видавалися над християнами. З цієї причини єпископ поїхав до Константинополя, де заручився підтримкою архієпископа Іоанна Златоуста і імператриці Євдоксії. За 25 років Порфирій повністю звернув всіх городян у християнство. В 420 році святий помер.

Порфирій Пізній 11 березня: традиції свята

Незважаючи на помітне потепління, селяни боялися починати польові роботи, тому що в цей період була висока ймовірність заморозків. Всі знали, якщо раптом вдарить холод — всі посіви загинуть.

Крім того, наші предки на Порфирія судили про погоду за поведінкою птахів. Якщо перелітні пташки вже повернулися додому, можна чекати хорошого урожаю хліба.

Спостерігали також за тим, як пернаті роблять гнізда. Якщо вони будують свої житла на сонячній стороні будинків і дерев, літо буде холодним; і навпаки — якщо птахи не бояться селитися з північної сторони, значить, і люди можуть розраховувати на теплі дні.