Чистий понеділок - це перший день Великого посту. Щорічно він припадає на різні дати, адже сам пост непостійній. Його дата завжди залежить від інших церковних свят. Потрібно відзначити, що під час Великого посту буде кілька досить важливих свят, правила яких будуть перетинатися з традиціями самого посту. І одне з таких свят - Чистий понеділок.

Саме тому ми вирішили розповісти вам найважливіше про нього, адже крім звичайних заборон в їжі на піст, будуть доповнюватися правилами і традиціями Чистого понеділка.

Далі в матеріалі ви дізнаєтеся, чому саме перший день посту називається Чистим, які традиції і заборони свята, а так само, що можна їсти в Чистий понеділок, а що - ні.

Перший тиждень Великого посту: назва днів

Спочатку давайте трохи дізнаємося більше про перший тиждень Великого православного посту. Ця седмиця в 2019 році розпочинається 11 березня як раз таки Чистим понеділком і закінчується 19 числа. І називається вона Феодорова.

Варто відзначити, що закінчується Великодній піст (так ще називають Великий) Страсним тижнем. Це так само дуже важливе торжество, в яке кожен з днів має свою особливу назву. До речі, ми вже писали що можна їсти в Страсний тиждень.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Перший тиждень посту, звичайно важливий, але не настільки.

Деякі вважають, що кожен з днів цього тижня має свою назву, але це не так. Подібне є лише під час Страсного тижня, коли свята проходять щодня.

А ось на першому тижні Великоднього посту буде лише два великих торжества: Чистий понеділок 11 березня і 16 березня- День Великомученика Феодора Тирона.

Дивіться все про перший тиждень Великого посту

Чистий понеділок 2019: традиції і прикмети першого дня посту

Чистий понеділок починається ще з неділі. Адже напередодні початку Великого посту завжди Прощена неділя - день, коли потрібно покаятися у всіх своїх гріхах і попросити вибачення у всіх, кого ви могли образити.

І насправді це досить логічно. Адже таке свято в неділю створене, щоб в Великодній піст входити з чистою душею, відпустивши все, що вас турбувало. Саме тому перший день Великого посту називається саме так.

А вже сам Жилавий понеділок обов'язково починається з ранкової молитви. Серед віруючих було прийнято відразу після пробудження йти до церкви на урочисте богослужіння. До речі, так потрібно робити весь Великий піст.

А вже після повернення додому потрібно було прибирати в будинку після Масниці. Адже таке торжество потрібно зустрічати виключно в чистому приміщення. До того ж важливо носити лише новий, або чистий одяг.

Так само, в Жилавий понеділок всі люди повинні були помитися в річці, або колодязі. Звичайно, якщо не було проблем зі здоров'ям, адже зима все-таки.

Важливо відзначити, що для душевної чистоти люди ходять до церкви, а ось для тілесної не тільки миються в річці, але і ходять в баню.

Звичайно, традиції Чистого понеділка так само пов'язані і з харчуванням. У перші три дні цього торжества краще зовсім утриматися від їжі.

Ну і звичайно вважається, що по дню, коли починається Великий пост, можна було визначити, якою буде весна. Звичайно, лише за прикметами Чистого понеділка. Якщо на вулиці в цей день тепло, значить, зима вже відступає. Також кажуть, якщо добре не прополоскати рот від скоромної їжі, то уві сні можуть прийти чорти.

Дивіться, які є традиції і прикмети Чистого понеділка

Їсти їжу, що залишилася після Масниці, не можна. Її віддають птахам і тваринам.

Чистий понеділок: що можна їсти

Великий піст - найдовший і найбільш строгий в році. І найскладнішими будуть як раз його початок і кінець. Тобто суворе утримання від їжі почнеться вже з Чистого понеділка.

Навіть якщо у вас залишилося щось смачненьке з Масляної, то харчуватися цим вже не можна. Всі млинці та інше в Чистий понеділок потрібно віддати домашнім тваринам.

Перший тиждень Великого посту буде дуже навіть суворий. Ваше харчування має складатися виключно з сочива, які перед тим, як їсти треба освятити в церкві. Так, її краще відвідувати щодня.

Потрібно виключити з раціону всі продукти тваринного походження: молоко, м'ясо, яйця.

До речі, багато хто думає, що в Чистий понеділок не можна пити воду, але це зовсім не так. Бажано утриматися від будь-якої їжі, але ось від води відмовлятися не можна.

Дивітья, як харчуватися на першому тижні Великого посту

Чистий понеділок: що не можна робити в свято

Вважається, що для православних людей Чистий понеділок - це продовження Прощеної неділі. Тому все ще потрібно просити вибачення за свої вчинки у інших людей.

Крім того, вважається, що не можна їсти взагалі нічого. Але мало хто дотримується цієї традиції і намагається обмежувати своє харчування лише сочивом. До речі, їдять його весь перший тиждень Великого посту.

Так само, вважається, що в Чистий понеділок не можна байдикувати. Цілий день потрібно працювати. А клопоту після Масниці вже точно вистачає. Адже потрібно буде прибрати в будинку, перемити весь посуд і привести себе до ладу. Але ось з ранку, або ввечері потрібно знайти час для відвідування церкви.

У Чистий понеділок пересадити всі рослини, які потребують цбого, щоб все росло й розвивалося активно.

Так само, є досить дивна заборона в Чистий понеділок, яке свідчить, що в цей день жінкам не можна ходити в гості.

Чистий понеділок: молитви в перший день посту

В принципі, можна сказати, що з головними традиціями і заборонами свята ми розібралися. Залишилося дізнатися, які молитви потрібно читати в Чистий понеділок і коли ж саме варто молитися людям. І зараз ми розповімо вам все це.

Важливо розуміти, що в усі дні Великого посту потрібно молитися щоранку. І тут не обов'язково відвідувати церковні служби, адже читати молитви можна просто вдома.

"Господи Боже, будь же милостив ко мне грешному. Очисти душу мою от грехов, избавь меня от злых помыслов. Защити меня от врагов и от их злодеяний. Верю я в щедрость и доброту Твою, что даруешь Ты нам. Слава Тебе, Боже. Аминь!"

Це ранкова щоденна молитва в Великий пост.

До речі, відвідувати церкву в Великий пост бажано щодня. Але якщо у вас не вийде зробити це хоч раз в день, то вам допоможе вечірня молитва:

"Обращаюсь я, раб(а) Божий(ия) (имя), к Тебе, Господь, и от всего сердца прошу Тебя простить грехи мои. Смилуйся надо мной, Царь Небесный, избавь меня от душевных мучений и самоистязания. К Тебе же я обращусь, Сын Божий. Умер Ты за грехи наши и воскрес Ты, чтобы жить вечно. Надеюсь я на помощь Твою и прошу благословить меня. Навсегда Ты Спаситель мой. Аминь!"

А ось це головна молитва усього Великого посту, яку потрібно читати кожен день:

"Господь Бог, Владыка дней моих. Дух бездействия, грусти, самолюбия не допускай ко мне. Дух здравомыслия и покорности, любви и терпения подари же мне, рабу(е) Твоему(ей) (имя). Господи Боже, накажи меня за грехи мои, но не наказывай за них ближнего моего. Аминь!"

Дивіться молитву в Чистий понеділок