11 березня 2019 року відзначається свято Чистий понеділок. В народі його ще йменують Жилявий понеділок, Тужилки за Масниці, Горбатий понеділок, Полоскозуб.

Яке значення цей день має для православної церкви

Чийстий понеділок означає, що з цьогт дня для вірян наступає особливий період - початок Великого посту перед Великоднем.

Перший день посту у 2019 припадає на понеділок, 11 березня. Назва свята Чистий понеділок говорить про прагнення, бажання і необхідність провести перший день Великого посту в чистоті.

Відзначати Чистий понеділок віряни починають ще напередодні ввечері, у Прощену неділю. Віруючі люди читають молитви і просять один у одного вибачення. Цей обряд є підготовкою до початку Великого посту, який кожен православний хоче зустріти очищеним, прощеним і пробаченим.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Що обов'язково потрібно зробити у Чистий понеділок 11 березня.

У Чистий понеділок зробити прибирання в будинку, навести порядок після Масляної, перемінити постільну білизну, сходити в лазню. Одним словом, проводять обряди, спрямовані на очищення душі і тіла після олійних гулянь перед початком тривалого Великого посту.

У Чистий понеділок належить дотримуватись строгого посту, утримуючись від прийому будь-якої їжі, можна лише пити воду. Категорично не можна доїдати їжу, яка залишилася після Масляної, її потрібно скормити птахам або тваринам.

Також існують ще деякі заборони та обряди. Наприклад, Згідно за давніми традиціями, в цей понеділок жінкам не можна ходити в гості.

Чистий понеділок - це свято, у якому тісно переплітаються як церковні, так і народні традиції. Наприклад, у народі говорять, що з цього дня починається весна, а зима остаточно здає свої позиції.

Нагадаємо, під час Великого посту існують деякі обмеження в їжі, але не всім можна їх дотримуватися

Як повідомляв портал Знай.ua, вважається, що перший день Великого посту - це і час прощання з Масляною.

Також Знай.ua писав про те, що досвідчені мандрівники розповіли про ідеальне меню для подорожей. Чим харчуватися в поїздках, щоб не отримати проблем зі здоров'ям.