Великий піст є найсуворішим в році і триває 7 тижнів. Дійство знаменує підготовку до головного православного свята – Великодня. Ми публікуємо детальний календар харчування по днях.

Великий піст: коли починається

Починається православний піст 11 березня і триватиме до 27 квітня. Як відомо, торжество складається з декількох етапів: Чотиридесятниця і Страсної седмиця.

Великий пост 2019

Які існують заборони?

  • Великий піст передбачає відмову від продуктів тваринного походження, а саме м'яса, риби, молочних продуктів.
  • Найбільш суворий час посту – перший і останній тижні.
  • У будні дні дозволено трапезувати один раз на добу, а у вихідні – два.
  • Не забувайте, що водний баланс організму – одне з головних правил здоров'я людини. Пийте якомога більше води, не менше 2,5 літрів на добу.
  • Вважається, що трапеза, приготована під час посту, повинна бути простою і дешевою. А зекономлені гроші слід віддати на допомогу нужденним.
  • В деякі дні посту забороняється будь-яка термічна обробка їжі, а також вживання олії. У ці дні потрібно практикувати сухоїдіння.
  • При цьому в деякі дні все ж дозволяється використовувати в раціоні рибу, гарячу їжу з додаванням олії і навіть вино.
  • Пам'ятайте, що Великий піст – це не дієта. Це час, коли людина повинна очистити своє тіло і душу, молиться про смирення. Тому на найближчі 48 днів варто забути про вечірки і веселощі.
  • І все ж існує кілька днів, коли заборони значно пом'якшуються: Благовіщення 7 квітня, Лазарева субота 20 квітня, Вербна неділю 21 квітня. Про це ми розповімо нижче.
  • Віддавайте перевагу стравам з овочів: морква, капуста, цибуля. Не забувайте про фрукти і кащі. Такий раціон допоможе не тільки урізноманітнити пісне меню, а й очистити організм від шлаків і токсинів. Тим більше, чим менше ми обробляємо продукт термічно, тим більше вітамінів в ньому зберігається.

Великий піст: які продукти дозволені

Основу пісного раціону повинні складати продукти рослинного походження, тобто, гриби, овочі, фрукти, бобові тощо.

Дозволено вживати хліб, який є джерелом вуглеводів. Сенс в тому, щоб виключити з меню продукти, від яких ми отримуємо задоволення. Це стосується і солодкого, алкоголю, жирного, дуже солоного.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Більшість заборонених продуктів є джерелом білка. Для нормального функціонування організму людини потрібно приблизно 1,5-2 гр білка на 1 кілограм ваги. Але не варто переживати, відмова від м'яса і молока ніяк не позначиться на самопочутті, якщо правильно побудувати свій пісний раціон і грамотно замінити заборонені продукти.

Прозери (пророслі зерна пшениці, вівса, кукурудзи)

Склад цих продуктів дуже корисний. Тому вживати прозери варто не тільки під час посту, але і в звичайному раціоні. Прозери містять в собі високий відсоток білків (приблизно 30%), а також величезну кількість мікро- і макроелементів. Більш того, вчені з'ясували, що регулярне вживання таких продуктів може запобігти розвитку різних хвороб.

Бобові

Бобові продукти, наприклад, квасоля, сочевиця, нут, містять високий відсоток білка – приблизно 13%. При цьому рівень вуглеводів і жирів вкрай низький.

Окремо варто сказати про сою. З неї можна приготувати сир, молоко і навіть йогурт. Ці продукти стануть ідеальною заміною традиційній молочці.

Гриби

За своєю поживної цінності гриби еквівалентні м'яса.

Горіхи

Не забувайте і про джерело корисних речовин і вітамінів – горіхи. Вони містять велику кількість білка і поліненасичених жирних кислот.

Крім того, з горіхів, як і з сої, можна виготовити молоко, яке можна використовувати в якості добавки в каву, чай або кашу.

Спаржа

У цій овочевої культури міститься високий відсоток білка (2,5%) і клітковини. Ще одна перевага спаржі – низька калорійність, що дозволяє використовувати її в тих випадках, коли пост ви хочете поєднати з схудненням.

Великий пост 2019

Великий піст 2019: сенс

Спочатку піст тривав не 48 днів, як сьогодні, а всього тиждень. Але з часом тривалість збільшилася. Який же сенс Великого посту? Перш за все, людина повинна подолати гріховні помисли, досягти спокою, смирення і чистоти не тільки тілесної, але й духовної. І таким чином підготуватися до свята Великодня.

Віруючі вважають, що саме під час Великого посту проявляється справжня сутність людини. У одних людей утримання від смачної їжі і алкоголю викликає злість, роздратування і втому. Інші ж без проблем переживають цей час, покладаючись на свою віру в Бога.

Для того, щоб полегшити утримання, слід пам'ятати для чого ви це робите. Якщо ви не можете прожити без м'яса або молочних продуктів, то ніхто не забороняє їх вживати, просто зменшіть обсяги звичної їжі. Тим більше, що суворе виконання правил Великого посту обов'язково тільки для священиків і ченців.

Великий пост 2019

Великий піст: календар харчування на кожен день посту

Перший тиждень посту – найсуворіше час. Ось правила раціону на Першу седмицю:

Перший день – повністю відмовляємося від їжі.

Другий день – вживаємо тільки хліб і воду.

Третій день – їмо тільки рослинну їжу без термічної обробки, без будь-яких добавок.

Четвертий день – такі ж правила, як і на третій день посту.

П'ятий день – трапеза з звареної їжі, але без добавок.

Шостий день – їжу дозволяється зварити і додати трохи рослинного масла.

Сьомий день – повторюємо раціон шостого дня, також дозволено випити один келих червоного вина.

Після цього раціон розширюється, ось правила харчування на період з 18 березня до 21 квітня:

Понеділок – дозволена їжа рослинного походження без будь-якої обробки, без масла.

Вівторок – їжу можна зварити.

Середовище – дозволена їжа рослинного походження без будь-якої обробки, без масла.

Четвер – варимо їжу, але масло не додаємо.

П'ятниця – їмо сиру їжу, без термальної обробки.

Субота – продукти можна зварити і додати трохи масла.

Воскресіння – їжу варимо, додаємо масло, також дозволено вино.

Страсна седмиця. Останній тиждень посту також вважається найбільш суворим періодом. У понеділок, вівторок і середу можна вживати тільки сиру їжу без будь-яких добавок.

У четвер можна використовувати масло для заправки. А ось в п'ятницю заборонено їсти до самої церковної служби, яка проходить ввечері. У суботу можна використовувати масло.

Великий пост

Календар Великого посту: фото

Як вже говорилося, протягом посту в православній традиції відзначають три важливих події. Під час цих свят раціон значно розширюється.

Благовіщення (7 квітня) – дозволено їсти гарячу їжу, рибу, масло і вино.

Лазарева субота (20 квітня) – дозволяється їсти ікру риби.

Вербна неділя – дозволена риба.

Запам'ятайте, що піст – це стрес для організму. Тому повертайтеся до звичного харчування поступово. Перший час не варто налягати на важку їжу. Харчування має бути збалансованим. У перехідний період дайте організму звикнути, вживайте більше супів, овочів і, звичайно, води.

Великий піст: кому можна не дотримуватися

Багато хто задається питанням, кому можна не дотримуватися пост взагалі. Існує правило, що Великий піст не обов'язковий для дітей, вагітних, літніх людей. Також це стосується тих, хто має захворювання, пов'язані з шлунково-кишковим трактом.