За другий місяць року в порівнянні з січнем подорожчало дві третини продуктів - це 22 найменування із соціального кошика.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяПро це розповів на своїй сторінці в Facebook директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
За словами фахівця, в лютому 2019 зросли в ціні всі види хліба, молочної продукції, борщового набору (за винятком моркви), макаронів, борошна, гречки, ячної і манної крупи, пшона, цукру, сала, ковбаси та риби.
Однак на деякі продукти харчування ціни пішли на спад: стали дешевшими рис, яловичина, свинина, філе і тушка курки, яйця, яблука і морква. Не змінною залишилась ціна на соняшникову олію.
Отже, які з продуктів найбільше подорожчали на початок весни:
1. Капуста – на 15,6%, яка коштує 13,3грн за кілограм
2. Цибуля – на 9,2%, і має середній цінник 20,2грн
3. Картопля – на 8,6%, і середня вартість складає 10,1грн
4. Пшоно – на 5,6%, і середньою ціною по країні 26,5грн
5. Ячня крупа – на 3,3%. Середньостатистична ціна складає 12,4грн за кілограм.
За словами Дорошенка, більш точну картину, яка відбувалась у лютому можна буде побачити в статистиці березня.
Інфляція на даними Держстату в лютому 2019 року становила 0,5%. За власними даними Асоціація постачальників торговельних мереж зростання вартості продуктів за минулий місяць відбулось лише на 0,1%.
Нагадаємо, після підняття пенсій, виробники хліба також не відстали та накрутили вартість на головний продукт.
Як повідомляв портал Знай.ua, за рік вартість боршу в Україні зромла на 70%. Головна страва українців тепер стане розкішшю.
Також Знай.ua писав про те, що Олексій Дорошенко повідомив, що за рік індекс вартості вареників зріс на 45%.
Дивіться: Як магазини наживають на довірі українців