На курс долару до гривні практично впливають президентські вибори 2019 в Україні. Про це повідомив старший аналітик Альпарі Вадим Иосуб.

Аналітик вважає, що крім політичних чинників на ринку панують банальні ринкові попит і пропозиція з очевидною перевагою другого. Чисту пропозицію забезпечують, по-перше, інвестори в облігації, номіновані в національній валюті, по-друге, населення, яке заробляє валюту за кордоном.

"Не намагаючись передбачити результати виборів, ми вважаємо, що аж до кінця березня долар буде знижуватися в напрямку 26 грн", - сказав він.

Експерт переконаний, що безпосередній результат виборів на валютний ринок не матиме впливу, однак так буде до того моменту, поки ринкова тенденція не розвернеться і кардинально не зміниться співвідношення попиту і пропозиції на ринку.

Популярні новини зараз
Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя
Показати ще

"Можна звернути увагу, що передвиборна гонка не робить нікого впливу на ринок. Ні поява нових кандидатів, ні їх зняття, зміна позицій лідерів перегонів за результатами регулярних соцопитувань не привносять ніяких змін в тренд", - додав експерт.

Він вважає, що припущення про вплив якихось грошей, "заведених під вибори", про штучне стримування гривні від падіння, не витримують ніякої критики.

"Штучне стримування гривні завжди виглядає як продаж Нацбанком валюти з міжнародних резервів. Саме таким чином у свій час досягався "стабільний" курс 8 грн, при цьому резерви танули, а зовнішній держборг зростав. Зараз НБУ періодично виступає на ринку в ролі покупця валюти. Якби не його "маніпуляції", долар коштував би ще дешевше", - додав Иосуб.

Нагадаємо, Україні зросли ціни і на продукти, пальне та комуналку. Фахівці до оцінками чиновників сприйняли зі стриманим оптимізмом.

Як повідомляв Знай. ua, курс валют на 10 березня дозволить українцям розбагатіти після свята. Національний банк України знизив курс долара і євро, зміцнивши гривню.

Знай. ua писав, що зростання пенсій спровокував різке подорожчання хліба. На зростання цін на хліб серйозно впливає тенденція поступового підвищення вартості зерна.