Південний і Північний полюси нашої планети унікальні. Природний фон тут найбільш природний, і дозволяє якомога точніше відстежити природні процеси, які впливають на ту чи іншу частину частини суші або місцевість. Антарктида і Арктика - своєрідні імпульси Землі, за відбиттям яких потрібен постійний контроль.

В Антарктиді на сьогоднішній день несуть вахту полярні станції 30 країн, в числі яких є і Україна. Станція «Академік Вернадський» існує з 1996 року і підпорядковується Національному Антарктичного Науковому Центру (НАНЦ).

EOS і НАНЦ підписують Меморандум про співпрацю

На початку 2019 року НАНЦ і приватна компанія українського бізнесмена Макса Полякова EOS Data Analytics підписали Меморандум про співпрацю. EOS, яка займається комплексним аналізом даних із супутників про поверхні Землі, буде допомагати «Академіку Вернадському» у вивченні Антарктиди.

В середині 20-го століття на острові Галінтез біля берегів Південного Полюса була заснована британська наукова станція «Фарадей». Саме нею в кінці 80-х була вперше зафіксована озонова діра. У 1996 році Великобританія подарувала станцію НАНЦ, і «Фарадей» було перейменовано в «Академіка Вернадського». «Ми - вахта озонового шару», - говорить директор НАНЦ Євген Дикий.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Українські вчені продовжили дослідження британців і навіть розширили їх, додавши спостереження за колоніями полярних птахів і тварин. Команда з 12 чоловік (сімох вчених і п'ятьох технічних фахівців - лікаря, кухаря і т.д.) несе вахту цілий рік, з березня по березень. Зараз на станції працює вже 23-а зміна. На період полярного літа до неї приєднатися сезонний загін.

Співпраця «Академіка Вернадського» з EOS Макса Полякова відкриває нові можливості в дослідженні Антарктиди, адже тепер вчені будуть бачити її ще й з космосу.

Проект включає в себе спостереження за льодовим шаром Антарктиди, "цвітінням" моря, поширенням рослинності на континенті та інші дослідження.

Керівник НАНЦ Євген Дикий висловив упевненість, що, завдяки EOS розуміння Антарктики і планети Земля в цілому стане глибше і повніше для українських вчених. Він подякував команді Макса Полякова за підтримку і зазначив, що саме за такими високотехнологічними сучасними компаніями, як EOS, стоїть майбутнє країни.

Можливості продуктів EOS

Компанія EOS Data Analytics була заснована в 2015 році за підтримки Макса Полякова та венчурного фонду Noosphere Ventures. Команда програмістів і фахівців в ГІС-сфері (ГІС - геоінформаційна система) розробила інструментарій для аналізу і обробки інформації з супутників та інших віддалених об'єктів про поверхні Землі.

Продукт отримав назву EOS Platform і об'єднав 4 сервісу, заснованих на технології дистанційного зондування Землі (ДЗЗ).

1. Land Viewer.

Інтуїтивно зрозумілий веб-інтерфейс, що дозволяє вибирати на карті будь-який район і переглядати його в фотографічному, векторному вигляді, обробляти зображення, масштабувати, завантажувати на жорсткий диск.

2. EOS Processing.

Набір хмарних алгоритмів, для аналізу знімків із супутників і дронів, в тому, числі за допомогою 3D моделювання.

3. EOS Vision.

Інструмент для візуалізації геоданих за допомогою картографічних інструментів. Представлений у вигляді веб-інтерфейсу, що дозволяє створювати карти, додавати на них дані про об'єкти, зберігати отримані відомості і ділитися ними з іншими користувачами.

4. EOS Storage.

Хмарне сховище даних з миттєвим доступом до тисяч терабайт даних ДЗЗ.

Базисом для EOS платформи виступає EOS Engine, технологія, що дозволяє трансформувати дані з супутників та інших віддалених об'єктів фіксації в зрозумілу і доступну широкому колу користувачів інформацію.

Продуктами EOS Макса Полякова сьогодні користуються десятки державних інститутів, комерційних компаній, громадських організацій, приватних осіб.

EOS Platform дозволяє відстежити незаконний видобуток бурштину, вирубку лісів, поширення лісових і польових пожеж, нафто-масляних розливів в акваторіях, вести спостереження за рухомими об'єктами і підраховувати кількість нерухомих, спостерігати за розвитком циклонів, виникненням вулканів і багато іншого.

Команда EOS допомагає аграріям робити прогнози про врожайність угідь, а страховим компаніям прораховувати майбутні ризики.

Діяльність компанії Макса Полякова поширюється на весь світ. Головний офіс EOS розташований в Менло Парк, Каліфорнія, США, ще два підрозділи знаходяться в Україні. Так що компанію сміливо можна вважати міжнародним.

EOS і Google допомагають штату Каліфорнія

У 2017 році спільно з компанією Google EOS взяв участь в програмі по раціональному використанню водних ресурсів Каліфорнії, яка відрізняється посушливим кліматом. За допомогою технологій ДЗЗ EOS змогла класифікувати земної покрив, що, в свою чергу, дозволило встановити норми споживання води в конкретних мікрокліматичних зонах з урахуванням погодних змін.

Крім влади штату Каліфорнія, послугами компанії Макса Полякова користуються понад 40 тисяч клієнтів. Серед великих організацій з відомими іменами: GreenPeace і Bloomberg, Amazon, Bellingcat, Airbus. Всі клієнти є учасниками великий партнерської екосистеми EOS. Також в неї входять компанії і фахівці, які створюють і тестують нові продукти для EOS платформи, покликані підвищити її ефективність, якість і можливості.

Завдяки активній діяльності, EOS Data Analytics Макса Полякова з 2017 року включена в список організацій Міжнародної аеронавтичне федерації (IAF). ИАФ займається питаннями мирного освоєння космосу, і членство в ній відкриває для EOS можливість отримати доступ до широкої бази інших учасників Федерації, ніж, відповідно, істотно розширити коло партнерів.

Крім впровадження та вдосконалення інструментів аналізу дистанційного моніторингу, EOS бере активну участь у розвитку науки і підтримки перспективної молоді в Україні. Компанія Макса Полякова потребує талановитих фахівців і допомагає виховувати їх ще з молодих років.

Експертна і менторська підтримка EOS

На правах менторів та експертів, співробітники EOS беруть участь в різних заходах, які організовуються і спонсоруються іншими організаціями і компаніями Макса Полякова, зокрема, Асоціацією Ноосфера і FireFly Aerospace.

У 2017 і 2018-му роках EOS брала участь в міжнародних космічних Хакатони NASA Space Apps і ActInSpace.

Тематика завдань першого конкурсу повністю відповідала специфіці діяльності EOS:

· Взаємозв'язок людини з навколишнім середовищем;

· Спостереження за природними явищами і катаклізмами;

· Дослідження різних екосистем;

· Обробка і інтерпретація даних NASA Earth Science.

Переможців в останній номінації EOS і Макс Поляков нагородили цінним призом.

Хакатон ActInSpace під егідою Європейського космічного агентства проходив в Україні вперше. EOS Data Analytics виступила його організатором, а FireFly - головним спонсором.

У 2018 році, на базі Noosphere Engineering School, студенти школи Макса Полякова та експерти EOS представили перші результати спільної розробки - інноваційний продукт EOS Media - платформу для відстеження та освітлення природних явищ і катастроф, викликаних в тому числі діяльністю людини.

Додаток EOS News збирає за допомогою методу ДЗЗ інформацію про всіх стихійних лихах і доповнює їх даними зі ЗМІ та соцмереж.

Інструмент орієнтований на журналістів, блогерів і фахівців в області аналізу ГІС-даних і повинен їм допомогти оперативно отримувати свіжі відомості про агресивні прояви природи.

У найближчому майбутньому, після остаточного доопрацювання, сервіс EOS Media планується інтегрувати в EOS Platform.

«Академік Вернадський» модернізується за допомогою EOS

Як бачимо, компанія Макса Полякова активно розвивається, і підписання меморандуму від співпраці з Національним антарктичним науковим Центром чергове тому підтвердження.

Перші результати спільної діяльності EOS і «Академіка Вернадського» можуть з'явитися вже в березні цього року.

Очевидно, роботи українських учених додасться. З цієї причини, а також з огляду на масштабної реконструкції станції, в сезонну експедицію цим полярним влітку вирушило найбільша кількість фахівців за останні 18 років - 26 інженерів і дослідників.

Варто згадати, що це перша реконструкція станції «Академік Вернадський» за весь час її існування. З держбюджету України на це виділено 44 млн грн.

Згідно оцінок керівника НАНЦ, роботи з реконструкції планується завершити за два сезони. Модернізація «Академіка Вернадського» поряд з інструментами, наданими EOS Data Analytics, зможе істотно підвищити якість досліджень Антарктики українськими вченими.

«Нам не вистачало погляду з космосу, звідки можна моніторити процеси великого просторового масштабу», - сказав Євген Дикий.

Масштабні стратегії Макса Полякова

EOS Data Analytics - новий, але вже впевнений гравець на ринку ДЗЗ. Сам ринок тільки розвивається, багато ніш на ньому не зайняті, і у компанії Макса Полякова є всі шанси зайняти більшу частку.

Ринок ДЗЗ безпосередньо залежить від ринку космічних технологій і орбітальних запусків. Чим більше буде в космосі супутників, тим більше з них буде займатися моніторингом земної поверхні. На сьогоднішній день з тисячі діючих сателітів, що обертаються навколо Землі, дистанційним зондуванням її поверхні займається 400.

Настільки невелика кількість «спостерігачів» обумовлено тим, що запуск однієї ракети-носія, яка приносить супутники на орбіту, ще занадто дорогий для більшості невеликих приватних клієнтів, а кількість компаній, які здійснюють космічні комерційні перевезення, мізерно мало. Більшість з них американські, а найвідоміші, на кшталт Space Х Ілона Маска, можна порахувати на пальцях.

Макс Поляков збирається виправити цю проблему, запустивши легку і маловитратну ракету Alpha, над виробництвом якої працює його FireFly AeroSpace, про яку вже йшлося вище.

Запуск дешевої FireFly Alpha відкриє багатьом приватним гравцям двері в космос. Це спричинить за собою збільшення кількості супутників ДЗЗ, а значить, у EOS з'являться нові можливості для вдосконалення своєї платформи.